28 april 2008

Godnatt säger jag snart.


Nu är det snart dags att säga natti, natti. Så här ser det ut hos oss framåt kvällen när även solen

gått och lagt sig.

Och det gör jag också :o))

Hörs..


/Marianne

27 april 2008

Grilltider


Jaha, då har man invigt grillen. Det blev en köttbit i går kväll med sallad och ugnstekt klyftpotatis. Mmmm - det är ju nåt extra med grillat.

Men.... jag säger bara fy, vad tråkigt det är dagen efter. Och då tänker jag på grillgallret förståss, inget annat om ni trodde det, ha,ha :o)

Varför är det alltid bara jag som måste göra rent det. Jag har försökt att låta bli och glömma bort , men det är aldrig rent i alla fall nästa gång grillen tas fram. Hm,,- grilla kan dom - våra gubbar, men skura ett skitigt grillgaller kan dom INTE :o(


/Marianne

26 april 2008

Jag - en mormor

Hmm... Kom helt plötsigt att tänka på mina barnbarn. Ja, det vill säga , jag tänker nästan jämt på dom. Men idag träffade jag en granne som berättade om nån bekant till bekant som hade en bekant o.s.v. som har varit i Las Vegas och vunnit en himla massa miljoner.

Då kom jag ihåg när vårt barnbarn Linus var ca 5 år och vi var på semester i Danmark.
På vägen hem på båten ville han ju stoppa i en peng i nån av dom spelautomater som fanns. Han fick en femkrona av sin morfar. Och vad hände - ha,ha det rasslade till och på displayen stod det 80 i vinst. Hi, hi det var ju rena guldgruvan för en femåring. Men när han gick och växlade så blev det ännu mer guld. Han hade ju stoppat i en femkrona och fick 5 x 80 i = 400 kr .
Men det var inte nog med det. Morfar hade en 10 krona i fickan så den fick Linus också. Och vad händer, jo han vinnet 100kr förståss.
Det var då han fällde den stående kommentaren ...
- Jag tror jag har blivit drabbad av speldjävulen -
Ha, ha - tack o lov stannade spelandet där...
/mormor marianne

24 april 2008

Kvällspromenad



I dag åkte jag raka vägen hem från jobbet. Jag bara längtade ut i solen.


På med joggingskorna och iväg. Men först måste jag ju stanna vid fågelbordet. Alltså, våra fåglar börjar bli bekväma nu. De ska ha maten serverad, MEN nu får det va slut med matandet.


Och så sitter dom där och tittar på mig, ha , bara för jag ska få dåligt samvete för att jag inte tänker mata dom mer förrän i höst. Åhhh, det gör lite ont i mig. För de är ju så fina att titta på.




Vi har faktiskt lyckats få ett domherrepar att bli nästan tama. Under vintern såg vi dom inte men för några veckor sen kom dom fram. Första tiden flög dom bara jag visade mig i fönstret, men nu kan jag gå förbi utan att de flyger. Ok närmare än 5- 6 meter får jag inte va, därav den dåliga bildkvaliten på min lilla kamera. Men jag är bara tvungen att visa dom. Ha, ha honan ville inte va med på bild.


OK, nog med fåglar. Jag gav mig ut till vår badudde och tog en massa bilder, för där är så fint. Vi har en natur som består av berg, sten och klippor . Och så en massa träd och skog. Jag är nog en trädkramare. Tycker inte om när man fäller en träd bara för att få ´bra utsikt´som folk ofta säger

Jag hittade ett litet träd som växer mitt i berget. Tänk er själva vad det måste ha jobbat för att hitta rätt ställe att bilda rötter på och få lite vatten. Tyvärr var det lite sent så solen hade redan börjat försvinna bakom skogen och då blir inte mina foton som jag vill.

Men håll tillgodo ändå.

Ha de´

/Marianne

20 april 2008

Det var då

När jag skapade min blogg var det ju meningen att jag skulle skriva om ´livet på landet´
förr och nu. Det har mest blivit om hur vi lever det nu.
Men här kommer en liten historia om när jag gick i 2:a klass, det var i slutet av femtiotalet.

Alltså, på den tiden i skolan satt varenda unge tyst och lyssnade på läraren. Det var inget snack om att störa lektionerna med prat och annat.
Den skola jag gick i låg mitt in i skogen. Det var ett skolhus med två lektionssalar. Ute på gården fanns dass, jaa ni såg rätt. Vi hade utedass. Men va då, det var helt naturligt på den tiden.
På rasterna byggde vi kojor i skogen, lekte att vi var på upptäktsfärd i stora världen o.s.v.
Inne i skolan hade vi en korridor där vi hängde av oss utekläderna. I den korridoren fanns en kamin där vi eldade med ved för att hålla värmen.

Och så kom då den dagen när fröken blev skitarg på mig. Jag som alltid satt tyst och lyssnade. Var faktiskt en blyg o tyst liten flicka då.
Bakom mig satt en kille , som började fnittra o kasta pappertstussar på kompisen bredvid.
Då säger fröken. - NU FÅR DU VA TYST MARIANNE. Och ut i korridoren åker jag resten av timmen.
Va då - jag har inte gjort nåt - men det gick ju inte att säga åt fröken
När jag satt där ute var jag nog med arg än lessen. Och då kom jag på hur jag skulle hämnas.
I korridoren fanns ett skåp där vi hade syslöjdssaker. Och så kaminen som det brann en brasa i.
Killen hade en duffel - en sån där jacka med träknappar i .
Sagt o gjort, jag tog saxen i syslöjdsskåpet och klippte av alla träknapper i hans jacka och slängde in dom i kaminen.
Jag kommer inte ihåg reaktionen sen på honom. Men jag har ofta tänkt på vad hans mamma sa när han kom hem utan knappar, och vad han hade för förklaring. Hur som helst, jag hade aldrig nåt ont av honom resten av skoltiden.
Jag hoppas brottet är preskiberat nu och han kommit över förlusten av knapparna.

/Marianne

19 april 2008

Körslaget

Ha,ha - slötittade lite på programmet i kväll.
Tänk - jag tyckte Brolle o Team Cans var bäst. Har det nåt med åldern att göra eller!??
Keep on rocking..:o)
/Marianne

Städdag i trädgården

Jag är urdålig på att skriva i bloggen. Hinner inte med bara. Fattar inte var tiden tar vägen. Men det förståss, nu är det vår och då har man inte bara ett ställe att städa på. Utan två. Inne o ute.

Och det börjar klia i mina gröna fingrarna ordentligt nu. Idag har jag bara ägnat mig åt städjobb ute.

Jag fick äntligen mina penseer i krukor. Och sen var det bara att ta en bit i taget. Mina växter fick gödning o lite ny jord och lite vatten. Grävde upp några gamla plantor jag tröttnat på.

Städade av runt fågelbordet, flyttade på en STOR sten (bra karl reder sig själv) heter det ju. Och naturligtvis fastnar ett finget under stenen. Aj, blodet sprutar, in o tvätta av o sätta på ett plåster innan gubben märker nåt. Han har stått på ställning och målat hela da´n . Och inte sett nåt av vad jag gjort. Hi,hi.

Så nu blir det en dusch och lite extra omvårdnad av mina händer. De ser för jäkliga ut.


Jag plockade lite vitsippor förut. Alltså - de är ju så fina - vårens första blommor.

Fotot är ju som det är. Jag är inte nån fotograf, även om jag skulle vilja.
Ska försöka skärpa mig och skriva lite mer framöver. Jag har så många ideer på g. i mitt huvud.
Så håll ut . Det kommer mera.
/Marianne

14 april 2008

Förra sommaren


Hittade en bild från förra sommaren från Kullens Fyr. Tillägnar den till Peter som tror jag finns nånstans i Norra Sverige p.g. av mina pyttesmå rabarber :o) Vi hade i alla fall tur med vädret då.
/Marianne

/Marianne

LHC

I kväll gäller det. Naturligtvis hejar jag på mitt hemmalag LHC.
Vem hej ni på ?
/Marianne

13 april 2008

Husmusen


Jaha, han finns här hela tiden, vår lilla husmus :o))

/Marianne

Dom är på gång



Mina stackars rabarber tittar upp. De har varit gömda under skräp och lerhögar hela vintern. Men snart så kommer dom igång, och då vankas det rabarberpaj. Smaskens :o)


Jag gick en liten runda i trädgården och kollade in vad som är på g. De här vivorna tycker jag väldigt mycket om av en speciell anledning. Jag fick några små plantor av vår granne Ulla (som tyvärr inte finns med oss längre) för ca 20 år sen. Sedan dess har de förökat sig både här och bland alla andra hus i byn, för när folk går förbi vårt hus stannar många och beundrar de små blommorna och naturligtvis så gräver jag upp en liten planta och delar med mig.

Ha,ha :o) maskrosorna såg jag inte innan med de blev rätt maffiga på fotot. Men om vädret tillåter så blir det lite städa av i trädgården när man kommer hem från jobbet nästa vecka.
Om ni undrar varför den stackars trädstammen ser lite sargad ut så beror det på att vår katt Alex hela tiden vässade klorna där när trädet var litet. Egentligen var det Annelies katt men vi fick honom liksom på köpet när hon flyttade hemifrån :o)
Hej så länge - måste fixa lite käk och förbereda matlådor för nästa vecka.
Ha de´
/Marianne

11 april 2008

Förlust

Fy - vi förlorade :o( Skitdåligt tycker jag. Men , det är inte kört än - Fortsättning följer på måndag...

Nu blir det natti natti för mig. Det har varit en tuff vecka så det finns inte så mycket ork kvar.
Hörs snart igen :o)
/Marianne

Spännande värre !

3 - 3. Förlängning - Åhhh va jobbigt. I kväll skulle jag vilja ha varit på plats i Cloetta Center för
Oj vilken stämning det är är att se matchen live. Men, men det är faktiskt lite billigare att se på Tv och om vi förlorar så gör det ju inget :o .
Må bäste man vinna - Nu börjar det igen:o
Ha, ha - är det nån mer som tycker om hockey ??
Nu börjar det igen....
/Marianne

Tredje perioden

Åh, snart börjar sista perioden, och LHC leder med 2-1, Spännande värre. Jag vill inte säga vem som egentligen är bäst. I hockey är det ju så småååååå marginaler. Vem som helst kan vinna.
Men, förståss hejar jag på LHC. Får se hur det går....
Hörs efter matchen :o))
/Marianne

LHC i perioden

Jösses. nu är det 1 - 1 . Spännande värre. Ha,ha jag är egentligen inte intresserad av hockey, men alla pratar hockey på jobbet nu så det är bara att läsa på :o=) Och det är ju första riktiga gången som LHC skulle kunna vinna guldet , om dom nu gör det : o). Håller tummarna nu. För nu börjar andra perioden. Hörs senare....
/Marianne

LHC

Jag säger bara en sak. Nu gäller det. LHC som är vårt hemmalag spelar i kväll om GULDET.
Vem vinner ?? Det är sååååå spännande. Snart börjar det. Åhh, kommer tillbaka snart.
/Marianne :o))

06 april 2008

Vem är jag


Varför gav jag min blogg namnet ´Livet på landet´ Jo jag är en landetmänniska. Och hur började det måntro.
Här är historien :o)

Men den får jag nog dela upp på flera dagar, för det kommer att bli mycket skriva av.

Jag föddes i Göteborg en dag i Juni 1949. Min mamma och pappa delade på sig ett par år senare. Min pappa blev Göteborg trogen hela livet förutom en massa år i Afrika. Kommer tillbaka om det senare. Finns massor att skriva om.

Efter några år i Skåne o Småland, där mamma försökte hitta jobb så landade vi i Östergötland.
Mamma svarade på en annons - Hushållerska sökes - barn möter inga hinder. Perfekt, hon hade jobbat som kokerska och ett barn hade hon.
Så en dag i mars 1955 kom då den här bonden som ville ha en hushållerska och hämtade mamma och mig hos min mormor o morfar ( Och det där med mormor o morfar får bli en alldeles egen historia).

Vi kom till en bondgård precis som en bondgård ska va. Här fanns både kor, hästar, grisar, höns och katter och mycket mer. Gissa om jag , en liten unge från storstan stortrivdes.

Jag tror att det var första dagen på bondgården som mitt intresse för Djur o Natur föddes.

Jag kommer att berätta mycket från den gården framöver, men jag kan berätta en liten historia redan nu.

Min mormor o morfar kom och hälsade på en dag. De var jättegamla tyckte jag. Gamla människor skulle man vara artig emot. Och det var jag - när mormor följde med till lagården där det fanns en sugga med en massa griskultingar så frågade hon om vi hade nåt namn på suggan. Jaa, svarade jag . Hon heter Augusta.
Vad jag inte visste då var att mormor också hette Augusta.
Jag var för liten för att komma i håg allt själv. Men mamma har berättat hur hon fick ge en bra bortförklaring till sin mamma , men mormor var en klok liten gumma som förstod att jag bara ville väl.
Det var faktiskt mitt första minne av ´livet på landet´ men jag lovar , det kommer mycket mer. Jag skulle kunna skriva en hel bok om mitt liv om jag bara hade tid o möjlighet.

Men vem vet - den dan kanske kommer.

Nu får det va slut för idag. Fortsättning följer.... :o)

05 april 2008

Här bor jag


Tänkte visa hur vi bor. Här kommer ett några år gammalt flygfoto över ´vår´ udde i sjön Rengen. Det är ett sommarstugeområde med ca 75 hus. Vi köpte vår stuga för 20 år sen. Då var den inte beboelig under vintertid, men efter bara nåt år så började vi bygga om och isolera osv. Det slutade med att vi tillbringade all vår fritid här. Så när vi för ca 3 år sen fick tillfälle att ansluta oss till kommunalt vatten o avlopp bestämmde vi oss för att sälja lägenheten vi hade i Linköping och satsa allt på ´stugan´.

Vi var lite kluvna så vi frågade våra barn om de tyckte vi var helt knäppa att på heltid bo här. Men de sa att vi gjorde rätt.

Och då började projekt förvandling:o) Vi rensade ut allt dubbelboende. Började bygga ut huset (som bara var på 60 kvm). I ca 2 år bodde vi i sågspån och sopsäckar. Visste inte var sängen stod från ena dagen till den andra. Var tvungna att flytta runt allt varefter vi bytte golv o tak o kök osv.

Men allt har ett slut. Nu är det ´bara´trädgården kvar.

Under hösten - vintern har vi byggt altanen. Den är inglasad så vi kan utnyttja den som ett extrarum långt in på hösten och tidigt på våren.

Idag har vi börjat målat all panel invändigt med en vit lasyrfärg. Men det luktar så himla starkt så efter några timmar var vi tvugna sluta. Får fortsätta i morgon.


I söndags när vi hjälpte Annelie att hämta hennes fotöljer passade vi på att beställa bord o stolar på Ulfåsa möbler. Dom får vi nog hämta nästa vecka.

Och då är ÄNTLIGEN vårt uterum klart :o)

Så vi kan börja på nya projekt :o))


Oj, det finns mycket mer att skriva om men nu måste jag ta en dusch, och maken pockar på mat så jag får fortsätta en annan dag.

03 april 2008

Promenad




Jaha, så har jag syndat idag med en smaskig giffel som en jobbarkompis kom med till fikat idag. Och då är det sen att bara att ta på joggingskorna och ge sig ut. Men när man väl kommer iväg är det ju såååååå skönt. Jag kunde konstatera att det fanns inga andra ljud än naturens. Det var inga telefoner, varken vanliga eller mobiler (som på kontoret har en jäkla massa olika ´hurtiga´ låtar i sig) Och det värsta är att folk glömmer dom och låter dom ligga på skrivborden och väsnas. Fy f..n vad slappt, tycker jag som sitter hela dagarna i skiten.


Men i allafall så blev min lilla promenad i kväll i tysthetens tecken. Jag hörde inget annat än fåglar ( en massa olika som jag inte kan tror jag) hackspetten satt nånstans och hackade, ett rådjur stod i skogen och skällde. Och kråkorna höll låda, kanske det är frieri på gång, ha,ha ja de små liven har mycket att stå i nu.


Och så hittade jag massor med blåsippor som jag försökte fånga på bild, hi,hi de står ju aldrig still. Även sjön såg så stilla ut så jag tog en bild men även den vill jäklas lite.


Kan det bero på min lilla, lilla dåliga kamera.


Hörs snart igen


/Marianne