29 maj 2008

Gröna fingrar




Gröna fingrar har man ju hört talas om när man gillar trädgårdsarbete men såvärst gröna är inte mina , he,he.




25 maj 2008

Tänk vad helgen går fort

Jaha, då försvann ytterligare en helg. Vart tog den vägen egentligen. För mig började den med att komma hem från jobbet sent på fredagkvällen. Gjorde egentligen ingenting förutan att somna tidigt. Upp på lördagmorgonen och städade fram huset någorlunda. Stekte en hel massa plättar och sen kom dom, hi,hi våra små barnbarn .


Det var ganska kallt i luften, men solen värmde så vi passade på att gå till badbryggan. Det stannade vid att doppa fötter och händer i vattnet för jag kollade termometern, och den visade bara 14 gr i vattenet. Hualigen

Så efter en stund kom vi på att det var varmare uppe på tomten och visst är det kul att ändå kunna leka med vatten. Mina växter och allt annat fick sig en riktig rotblöta, ha,ha.





Vi har ett skatpar som byggt bo i grannens en bara ett par meter från oss. Nu har de fått ungar, vi hör dom pipa när föräldrarna kommer med mat. Och som dom får jaga mat, hela tiden flyger de ut och in med mat och så tar de med sig skräp och avföring ut därifrån. Så nu har vi börjat ge dom lite mat här på nära håll. I går kväll fick dom en hamburgare som vi lyckats bränna på grillen. Sen blev det lite korvbröd och gamla muffins (torra) som legat i frysen för länge.Tilde tog kort , här är ett av dom. Det är skatan som sitter till vänster, ha,ha.

Tilde skulle på kalas så de åkte hem vid lunchtid i dag.

Så tyvärr missade dom den alldeles förtjusande tårtan som Annelie kom med. Hon har lyckats igen med att göra ett konstverk. Vi tyckte det var synd att äta av den. Men jag kan säga att den var lika god som den såg ut. Jag tror nog Annelie har ett mycket bättre foto av tårtan. Det här tog jag precis innan vi skulle smaka den.


Och så säger Annelie . Jag har tyvärr inte hunnit fixa en present men jag tänkte göra en här och nu. Hm, så medans jag fixade lite med fika och pratade lite i telefon, måste ju ringa min mamma också och gratta och säga att jag kommer en dag nästa helg, så grejade Annelie lite med ståltråd, pärlor och band.

Och visst blev det fint, mitt lilla hjärta. Det ska jag sätta i min stora kopparkittel med pelargonier, har bara inte hunnit plantera dom än.


TACK snälla Annelie !

/Mamma Marianne

21 maj 2008

Musjakt fortsättning...

Efter Lördagens äventyr trodde jag i min enfald att allt skulle vara slut. Men icke, vi laddade inköpet av två fällor på kvällen. Och så somnade vi trötta efter gårdagens natt, he,he. Vid halv tolvtiden vaknade jag av en smäll, PANG, smällan hade gått igen. Fy, yrvaken sprang jag upp och kollade lite försiktigt. Jag är ju i vanliga fall rätt tuff av mig men nu tyckte jag det var läskigt. Och det kanske berodde på att maken sov o visade inte ett livstecken, he,he. Jag tror inte en jordbävning kan väcka honom , hmmmm.
Jag hörde musen springa omkring med fällan, alltså hade den inte fastnat ordentligt. FY.. Och den sprang in under våra sängar. Jag hämtade jag ficklampa, handskar och en hink och försökte få fram den lille musen. DÅÅÅ vaknade maken och tittade upp lite förvånat - Jag är på musjakt , bara så du vet , sa jag. Och jösses, då blev det fart på honom. Vi hittade musen. Maken såg till att den inte kunde störa oss mer. Sen försökte vi somna om, men då hördes en massa knaprande nånstans i väggen eller golvet. Somnade av ren utmattning. Klockan ringde 5.15 och det var inget kul att åka till jobbet den dagen kan jag säga.

Måndag händer inget - äntligen är musen borta - TROR VI !

Tisdag- Fällan har gått igen , men ingen mus , konstigt. Jag ger mig inte. Var kommer musen in. Vi har ett nyrenoverat hus. Har inte haft möss inne på 15 år. Maken försvinner hemifrån några timmar. Fixar badbryggan ihop med några grannar. Ok, det ska ju göras också, men jag tycker vårt musproblem är större. Så jag river ut allt som finns bakom våra garderober i sovrummet. Och då ser jag STORA hål efter våra gamla vattenledningsrör. Där låg små bitar av gammal isolering och så en himla massa råttskit (ursäkta ordet).
Jag for ner i förrådet, tänkte att där finns det väl lite fogmassa att spruta in i hålen. Men det visade sig att hålen var ju för stora. Så mycket fogmassa eller silikon hade vi inte hemma. Men jag hittade en rulle silvertejp. Jaaa. den kunde jag tejpa runt alla hål och skarvar. Den biter dom inte igenom hoppas jag. Lägger oss tidigt, läser lite. Släcker lampan och då blir det tyst. EN STUND.. Ca 10 min. Då försöker dom ta sig in igenom tejpen, det låter för jäkligt men det går bara inte så efter ytterligare en kvart kan vi somna och sova ostört ända till klockan ringer .

Onsdag - fällan är kvar orörd - vi väntar med spänning på natten.

Hoppas ni får en god natts sömn.
/Marianne

18 maj 2008

Musjakt


Den här bilden har jag visat förut och visst är den söt våran egen husmus. Och inte har vi något besvär av den heller. Men i natt hade den bjudit in en liten kompis. Omkr kl 2 när jag sov som bäst vaknade jag av ett hiskeligt oväsen. Det lät som vi hade hela huset fullt med något som sprang omkring och åkte kana på trägolvet. Gubben sov så där hade man ingen hjälp. Jag kikade ut genom sovrumsdörren. Och vad sitter där om inte en liten, pytteliten hasselmus. Att fånga den var stört omöjligt. Så efter en kvart somnade jag om men väcktes likafort av musen igen. Den sprang omkring i hela huset och så in i vårt sovrum, krafsade på mattan och kröp in bakom våra garderober. Och där levde den ett jäkla liv. Jag hade ju ingen större lust att montera ner 4 stora garderober så jag försökte hela tiden somna om, med det gick bara inte. Mitt i elendet kom jag att tänka på filmen ´En mus i vårt hus´ ha, ha och blev så himla fnittrig för jag kunde se framför mig hur hela huset rasade ihop, som det gjorde på filmen.

Musen är kvar än nånstans, jag hör den då och då så nu ska jag åka iväg och köpa en fälla tror jag. För i natt måste jag bara sova.

Tja, det var mitt lilla äventyr i natt, måste nog sova lite middag senare för att orka med dagen.

Men först blir det en rabarberpaj till fikat . Den är snart klar i ugnen nu.
/Marianne

16 maj 2008

Äntligen Fredag

Jaha, då är det äntligen Fredag igen. Jag förstår inte, nyss var det Måndag. Vart tar tiden vägen egentligen. Går tiden fortare ju äldre man blir eller, jag tror inte själv det för många av mina yngre kompisar tycker precis likadant. Jobbar vi för mycket ?, har vi en massa måsten att ta hand om ? är kraven för stora på oss själva eller ? För jag kan inte komma ihåg att det var så för ca 20- 30 år sen. Kraven var inte så stora då. Vad beror allt på egentligen, den frågan har jag ställt mig många gånger.


Men nu är det Fredagkväll, gubben min har tagit en liten whisky, jag smuttar på lite vitt vin och till en matbit senare blir det nog varsin öl.

Hoppas ni alla får en trevlig Fredagkväll :o))
/Marianne

12 maj 2008

Måndag kväll


Jag vill bara säga god natt med denna bild av mina violer. Det är ju så söta blommor och lite blyga ser de allt ut att vara precis som i visan :o
Hoppas ni alla får en fin kväll där ute i det okända, hi,hi :o)
/Marianne

11 maj 2008

Utmaning

Har blivit utmanad av Blixman som i sin tur har blivit utmand o.s.v......

För 5 år sen
-hjälper sonen att bygga ett nytt hus. Det var en utmaning. Offrade hela våren, sommaren och hösten där på bygget. Åkte varje dag 2 x 4 mil + fixade mat o fika till dan därpå när vi kom hem på kvällen. Det hela slutade i ett jättefint hus mitt i den östgötska landsbygden. Jobbigt som bara den - men kul nu efteråt.
För 3 år sen
Vi bestämmer oss för att bosätta oss i sommarstugan. Säljer lägenheten, Bygger ut stugan. Fixar med vatten o avlopp kommunalt osv. Sover i sågspån i ca ett år.
För 1 år sen
Nu har vi kommit till altanen. Bygger tak. Sen tar vi en paus. Åker till Öland på semestern och plockar sten. Den ska vi ha till vår vattenfontän som har varit på g länge nu.
För 3 mån sen
Våra två barnbarn (6 och 3 år) var här en helg. Jag frågade om vi skulle gå en promenad. Nääe, måste vi , sa tjejerna, men i alla fall så gick vi utåt vår badudde. Och där hittade vi en massa kottar .Va kul sa dom. Plocka mer farmor . Vi slängde dom på isen. Och så tävlade dom om vem som kunde komma längst. Efter ett tag ville jag ju gå hemåt, men det ville inte dom. Dom hade glömt bort hur himla tråkigt det var att gå en promenad.
I går
Bakade världens godaste rabarberpaj
I morgon
Fy fan - jobbet väntar
Om ett år
Fyller jag 60 - Har då jobbat 40 år på samma jobb. Är det underligt att jag är trött på det.
/Marianne

Sommar - sommar - sommar

Tänk att vi har ett så underbart väder redan nu i början av Maj. Det är inte klokt egentligen. Vart tog våren vägen. För bara ett par veckor sedan hade vi fortfarande motorvärmare på i bilen när vi skulle till jobbet. Annars hade vi fått skrapa is på rutorna. Nu ligger motorvärmare, isskrapor, snöskyfflar, vinterkläder osv. nedpackat förhoppningsvis länge, länge.



Syrenhäcken har börjat blomma och liljekonvaljerna är på g. Dom blommorna förknippar jag med skolavslutningen. Och den är inte förrän om en månad. Så då får man väl plocka midsommarblomster istället. Om nu de finns kvar. Nåja, det är visst lite sämre väder på gång så det kanske stannar upp lite. Och så hoppas man ju att det ska finnas lite värme kvar till semestern.



Och så måste jag bara visa vårt äppleträd. Dvs det är bara ett prydnadsträd. Tror det heter paradisäpple. De är stenhårda. Inte ens rådjuren äter dom. Men de är så vackra på hösten.



I förra veckan köpte jag bl.a lite blommor till mina amplar. I år köpte jag blommor som gick i rosa. Det kanske inte var så bra med tanke på att vårt lilla hus är rödfärgat. Men mot den blå dörren och våra blå markiser kanske det inte blev så tokigt. Eller vad tycker ni.
Som jag skrev om tidigare gjorde jag årets första paj igår. Jag har alltid gjort vanlig smulpaj men så hittade jag ett recept i ett reklamblad och det var en riktig höjdare. Det är så himla enkelt att göra så håll tillgodo.

Rabarberpaj. ca 4 port.
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
rabarber i ca 2 cm tjocka bitar ( eller annan frukt)
smör eller margarin
pärlsocker
Smörj en form och strö med strömjöl
Vispa ägg och socker
Blanda i mjölet
Häll smeten i formen och täck med rabarber
Lägg på tunna skivor av smör eller margarin
Strö över med pärlsocker
Grädda i ugn 225 gr ca 30 minuter

Ät den ljummen med vaniljglass.

Men nu är det Söndagkväll och klockan ringer 05.15 i morgon bitti så det är bara att förbereda ett par matlådor, det får bli rester efter grillen ikväll. Och så säga godnatt tidigt. Tyvärr. Skulle så gärna vilja njuta av de här sköna kvällarna. Men jag säger om det som om allt annat. Det får jag göra när jag blir pensionär :o)) Ha,ha då kommer jag att ha hur mycket som helst att göra.
Ha de gött där ute :o))
/Marianne






10 maj 2008

Pingstafton



Jag tycker man förknippar pingsten med den vita färgen. Och då passar vår spireahäck in perfekt. Den blommar nu för fullt med massor av vita små blommor, synd bara att de inte håller så länge. Visst är de fina.
I dag blev det en rabarberpaj till fikat. Jag frågade grannen som slet i sin trädgård om han var fikasugen. - Vi skulle precis äta lite lättlunch sa han, men tack ändå-. Va synd sa jag. Jag som har en nybakad rabarberpaj . Jaha, sa han - vem kan motstå en paj- lunchen kan vänta.. he,he. Så det blev paj med vaniljglass i stället. Och gott var det, mums. Det finns lite kvar om nån vill ha :o))
Hoppas ni får en lika skön kväll som vi har det. Skall snart förbereda grillen. Måste bara ut i solen och njuta lite till först.
Glad pingst på er :o)
/Marianne

06 maj 2008

Rabarber

På vårt område har vi ett par eldplatser där vi får samla ihop ris och annat brännbart från naturen. Och så eldar vi upp allt höst och vår. Ja, det vill säga - alla håller inte på reglerna för just nu ser det mer ut som en soptipp. Och då får vi i föreningen kosta på att forsla bort allt till soptippen. Fy, säger jag - om alla kunde tänka på fler än sig själva skulle inte vi andra behöva bli lidande.

Men det var ju rabarber jag skulle skriva om. För ett par år sen hittade vi en jordklump nån hade slängt i rishögen. Det liknade rabarber tyckte jag så vi grävde ned klumpen i en jord/kompost/skräphög vi har utanför tomten. Och sen glömde vi bort den. Men på våren efter började det växa enormt stora rabarber där. Plantan är fortfarande kvar där och nu i kväll har jag plockat in några stjälkar som jag ska ge till en jobbarkompis i morgon. Hennes son gillar paj och dom har ingen trädgård, så jag delar gärna med mig.

Rabarberpaj med vaniljsås eller glass är väl hur gott som helst :o))

Håll till godo :o)))

/Marianne

04 maj 2008

Ny design

I dag har Annelie varit och hjälpt mig snygga till Bloggen. Så här fint blev det, eller hur :o)).


Fotot visar vår badbrygga längst ut på udden. Där går solen ned och man kan inte annat än njuta sent en sommarkväll :o)


Och så måste jag bara visa vem som kom på besök i morse. När jag tittade ut så satt/hängde han där. Fram med kameran fort som attan, men tyvärr måste jag ta bilder genom fönstret annars hade han stuckit iväg. Ingen vidare kvalite men det syns ju vad det är eller hur :o)


Eva, han är lite större än din va, he, he :o))))
/Marianne

01 maj 2008

1:a Maj arbetardag.

1:a Maj är väl arbetarnas dag eller hur:o) Så idag har vi jobbat som bara den.

Började med att gräva för en elkabel som ska kopplas till en liten fontän jag ska bygga i trädgården. Det är inte mina fötter som gräver så jag får väl ta tillbaka det där jag sa om grillgallret häromdan , he, he :o)

Sen blev det lite blomstädning både ute och inne. Jag har en orkidee som har blommat alldeles fantastiskt under vintern. Så jag gav mig fanken på att spara den och få nya blommor. Egentligen är det inte svårt att sköta orkideer. Det är bara att glömma bort dom ibland.

Så det gjorde jag. Och blev jätteglad när det kom ett litet skott. Det var bara det att det kom enbart en enda blomma och så ett litet blad. Hur kunde det bli så ?? :o))

Trevlig helg på er alla :o))

/Marianne