30 juli 2008

Timjan




Vill man se fjärilar och humlor och bin måste man bara ha en Timjanbuske. Den är nu översållad av små söta blommor. Och i nästan varje liten blomma sitter det en humla eller en fjäril.


Visst är de söta :O)


28 juli 2008

Tystnaden

Det är söndagkväll. Solen har precis gått och lagt sig. Men det är fortfarande lite ljust på himlen.


Jag sitter på trappan och lyssnar på tystnaden. Det är för varmt att sova. Det börjar skymma på nu. Långt borta hör jag några barn skratta. Även fåglarna och alla bin och andra insekter är tysta. Nu har även barnen tystnat. Plötsligt hörs en bil tuta. Tyst säger jag högt. Jag vill njuta av tystnaden. Nu är det enda jag hör lite porlande från vår lilla fontän.

Då plötsligt kommer han vi väntat på. Han kommer ensam. Sätter sig tillrätta och småpratar lite. Efter bara några minuter kommer hans kompis. De sitter och snackar lite tyst en stund. Sen bäddar de klart, det slutar prassla och så blir det helt tyst.

Då är det dags för oss också att sova. För då vet vi att våra två koltrastar har det bra där inne i vår stora lönn och att de kommer att få sova ostört.

Sommar med bad och sol

Så kom den nu äntligen, solen och värmen. Och när den kom så kom också våra barnbarn. Tjejerna behövde lite semester hemifrån sa de, så de stannade här ett par dagar.

Vi tillbringade nästan all tid i badet. Men ibland måste man ju ta en paus men även då skulle det badas.

Att farmor tyckte det var för varmt att steka plättar var det inget snack om. Plättar skulle det va till lunch, och plättar blev det. Naturligtvis får de små liven som dom vill, nästan, he,he.

Sen kom Annelie hit några dagar, men då behövde jag inte steka plättar.Puh ! Det blev bl.a. en köttbit på grillen istället.

Annelie hade sin katt Yatzy med sig men han föredrog att ligga och sova i våra sängar nästan hela tiden så vi tog fram Maxi-Yatzy-spelet istället. Det har blivit lite av en vana att spela ett eller två parti varje kväll.



Hi, hi det här är ett drömslag. Vem som tog hem högsta poäng den härgången talar jag inte om, he,he, men vi har ju lite semester kvar så de andra kan få tillfälle till revansch :O)))

21 juli 2008

Livet på landet förr

På den här bloggen var det ju meningen att jag skulle skriva om saker som jag upplevt på landet både förr och nu. Men det har mest blivit att jag skrivit om saker som händer just nu och här. Men idag så fick jag lite nostalgikänslor när jag läste inlägget som Annelie gjort idag. Det kortet på en gammal lada har jag ju en massa minnen ifrån.

När jag kom till gården var jag 5 år. Ladan är egentligen ingen lada, bara ett litet uthus. Där till vänster hade vi höns. Jag älskade att plocka varma nyvärpta ägg. Och så var det mitt jobb att ge hönsen mat morgon och kväll. I dag skulle det kallats barnarbete men på den tiden gjorde vi barn det vi blev tillsagda helt frivilligt. Inget tvång där inte. Till höger hade vi grisar. Ja på den tiden hade man en hushållsgris. Nästan alla gårdar hade en sugga. När det var dags att para henne åkte man till nån bonde som hade en fin galt. När det sen blev små kultingar sparade vi ett par stycken som egna hushållsgrisar eller julgrisar som det egentligen blev. Resten såldes.

Mitt i huset var det tvättstuga. Alltså vi hade inte tvättmaskin där. Nej, det fanns ett stort bykkar ( en kopparkittel) som man eldade upp med ved för att få varmvatten. Utanför huset fanns en stensatt vattenkälla. Där hämtades allt vatten.

Så här var det bara några år till. Bykkaret byttes mot en tvättmaskin i källaren av boningshuset. Mamma tyckte nog det var lite lyxigt kan jag tro.

Enda gången bykkaret kom till användning var vid slakten av julgrisen. Den slaktades där utanför huset och sen skulle den tvättas och rakas och då var man först tvungen att sänka ned den i skållhett vatten. Ett bykkar rymmer nog ett par hundra liter vatten så det var perfekt för tvätt av grisen.

Grisarna försvann också med tiden men höns hade vi kvar länge. Där grisarna förr var hade vi på senare år kalkoner. Ca 100 st kalkoner fanns där, för vi födde upp och sålde på hösten. Det var ett sätt att dryga ut hushållskassan. Det var mammas uppgift att sälja ägg och slaktade kalkoner. Ja hon slaktade dom inte själv men hon med hjälp av mig plockade dom och rensade ur dom.

Åren gick och även en lantgård blir lite mer modern. Det var ingen ekonomi att sälja hönsägg och kalkoner i liten skala. Nu för tiden är det bara storskala som gäller. Men min mamma finns kvar hemma på gården, 82 år gammal, lite skröplig i kroppen men med ett ungdomligt sinne. Mina bröder driver gården. De har satsat på spannmål och köttdjur istället.

Men det lilla huset står kvar orört och ser ut precis som det var för ca 50 år sen.

Jag hittade ett kort bland mina gamla bilder från förr. Det är taget framför huset lite till höger när jag matar hönsen. Har tyvärr ingen scanner så jag fotade av det, därav den dåliga kvaliten. Men så är det gammalt också.
Ja, det blev ett långt inlägg det här, men jag drömde mig bort för en stund. Tack Annelie för påminnelsen.

20 juli 2008

Utflykt

I går gjorde vi en liten utflykt på landet och då menar jag riktiga landet. Med massa skog, grusvägar och så en riktig bondauktion som egentligen var målet. Annelie som också följde med oss har redan skrivit på sin blogg http://veckansvarfor.blogspot.com/ så himla bra vad vi egentligen gjorde hela dagen så jag kompletterar bara med en bild på henne och pappa i huset när de står och begrundar nåt ev fynd.


Senare på kvällen gick vi en sväng ut på udden och jag
tänkte ta lite bilder på solnedgången, men vi var lite tidiga så det blev bara några vanliga bilder



Det här trädet har jag nog tagit bild på i vintras men hittar inte den bilden just nu. Skulle ha varit kul att jämföra årstiderna annars.


Och naturligtvis kommer det en snabb liten båt just då, men den ville inte vara med på bild he,he. Men ni ser väl fartränderna efter den, ha,ha :o)

Den var förbi innan jag ens hann blinka, men den är där ute som en liten prick på sjön.










18 juli 2008

Svamptider ?!

Ont om svamp är det gott om.

Det här är dagens skörd. Vilken tur att vi bara är tre till kvällens middag. Så det blir en över. Nån som vill ha , he,he :O))

17 juli 2008

Tack Öland

Tack Öland för några fina semesterdagar. Det här var nog 7:e året i rad vi tillbringat några dagar där. Vi har alltid bott i samma lägenhet men i år var det stängt p.g. av ombyggnad. Så vi hittade ett litet mysigt pensionat strax intill. Det blev en fullträff. Vi hade utsikt över havet och stranden som bara låg 25 m bort. Vädret var litet si och så men solnedgången vi kunde se från vår altan varje kväll var som ett färgsprakande fyrverkeri. Himlen var aldrig likadan.
Öland är ju känt för mycket, bl a finns det får i alla former. Jag trodde att vi var en fläckfri familj med bara vita får i







men, men vad fann vi ?



Jo , det finns nu även ett svart får i vår familj.

06 juli 2008

Fikadags


Är det nån som är fikasugen?

Tvättat


I går var det varmt och lite lagom vind så det var perfekt torkväder. Så jag passade på att tvätta ett par maskiner. Det var nästan torrt när himlen öppnade sig. Det fullständigt öste regn ner under hela kvällen. Och det fortsätter regna idag. Så nu kan man undra, när kommer tvätten att torka ? Det är ju semster nu så det lär nog dröja :o(

04 juli 2008

Semester , Tjhoohooo

Nu har vi stängt allt vad jobb heter och börjar vår semester på måndag. Som en liten tradition har vi att grilla fisk på kvällen när vi kommer hem från jobbet. Och det har vi gjort även idag.






Det blev varsin färsk forell fylld med smör och färska gröna kryddor. Insvept i folie och några vändor på grillen. Och till den åt vi enbart sallad och melon. Läskande faktiskt.


Det är så jäkla varmt ute , men vad gör det, i morgon blir det nog ett dopp i sjön innan frukost.


Nu önskar jag er alla en trevlig sommar och en härlig semester.

03 juli 2008

Misstänksam

I dag har det varit riktigt varmt och badtemperaturen i sjön har nog stigit riktigt mycket. Skönt tycker vi som gärna vill svalka oss med ett kvällsdopp. Tyvärr är det fler som vill göra det. Och eftersom det finns ett allmänt bad på vår udde får naturligtvis vem som helst komma hit. Alla som ska till det badet måste passera vårt hus, gående tycker vi för det finns en stor parkering i närheten med skyltar om att badgäster kan parkera där. Men nu i kväll kom det en gammal bil, ja en rishög helt enkelt med en massa ungdomar i. Ca 8 - 10 st, hur nu dom fick plats där. Dom parkerade precis utanför vår tomt där det tidigare varit uppställningsplats för de grävare som jobbat här under vintern. Maken och vår granne talade om för dom att de skulle parkera på stora parkeringen ca 100 m härifrån och att det här var privat parkering. Och naturligtvis ifrågasätter dom - Varför ska vi göra det? Och så åker han som kör iväg med en rivstart, m a o han blev skitförbannad.
Då slog det oss. Kan man lita på att vi inte får nåt obehag efteråt bara för att vi tillrättavisade dom. Eller kan det vara så att de kommer tillbaka och saboterar för oss. En av dom sa ´har vi några sprayburkar kvar´. Deras bil var alltså full av färg sprutat med sprayburkar.
Maken har skrivit upp reg.nr på bilen (han har tillgång till bilregistret på jobbet) och kollat skattemärket, det var utgånget för flera månader sen.
Egentligen ska man väl inte ödsla energi på såna här dumheter men det händer så himla mycket konstiga saker nu för tiden så då blir man lite extra vaksam.
Nåt vidare långt bad blev det inte för deras del, efter ca en timme lufsade de tillbaka och det var nog bara ett par av dom som verkligen hade badat.
Nu hoppas vi att vi kan sova gott i natt så vi kan njuta av vår sista dag på jobbet före semestern
i morgon :o))