31 juli 2009

Malexander

I går var då det äntligen den dag mamma har längtat efter. För tre veckor sedan bokade jag plats på Ångbåten Boxholm 2.

Hon ville bjuda oss alla barn, barnbarn och barnbarns barn med på en tur på sjön Sommen. Hon är född och uppvuxen i Malexander och ville så gärna uppleva trakterna igen. Mina morföräldar ligger begravda på kyrkogården där så vi passade på att plantera en rosbuske på deras grav. Bara det var ett äventyr vill jag säga. Min mamma har en höft som är totalt utsliten så att gå långa sträckor är helt uteslutet. Men vi tog lite genvägar genom små häckar på kyrkogården. Hoppas han där uppe förstår.

Sen bar det av neråt båten. Vi kunde ta bilen ner till bryggan som tur var. Det blåste massor och jag tänkte hur ska det här gå. Båten gungande och även jag kände att fasen , blir jag sjösjuk vet i fanken hur det här slutar. Jag har ju mackor, dricka, kaffe och muffins som ska serveras ombord. Till 26 personer.
Men båten är stabil och tuffade så fint ut på sjön.

Sommen är en så himla fin sjö. Den ser ut som en hand på kartan med sina små flikar här och där som sticker in i lansdkapet. Vi hade en guid ombord som berättade om fågel, fisk och naturen runt sjön.
Just det, naturen runt sjön där vi åkte består av sten, ja inte bara sten utan riktiga berg.

Det finns också en massa naturreservat på öarna . Där är det förbjudet att gå nära och framför allt inte gå i land, under den tiden fåglarna häckar. Här finns bl. a. ett fiskgjusepar som häckar och det är lite unikt för att vara här.


Tyvärr är inte fotot så bra för när vi var mitt ute i sjön öppnade sig himlen och det fullständigt öste ner regn. Båten guppade och vi var tvungna att fälla ner regnskydden på sidorna.

Men trots det dåliga vädret tyckte nog alla som var med på turen att det var ganska bra..

Den minsta är ca 2 mån, min brors barn. Han sov hela tiden, vaknade en liten stund. Pep lite, fick lite tutte, pep igen. Hi,hi han vill ha mer sa min svägerska. Efter en liten slurk igen sov han som en stock. Himlago unge tycker jag.
Efter två timmar på sjön tror jag nog att mamma kände sig ganska nöjd.


Vi alla andra var också nöjda, det var en speciell träff. Alla kom och tackade för resan inte bara en gång utan flera gånger. Mamma var som ett barn på nytt och jag kände mig lycklig för att ha kunna göra resan precis som hon ville ha den.

29 juli 2009

Tänkvärda ord


Jag har fått låna en bok av min dotter. Jag som egentligen inte är en bokmal. Men den här kunde jag bara inte motstå.

Den är skriven av Robin Sharma och heter Vem gråter vid din grav.

Den borde läsas av många , många människor. För den beskriver på ett så naturligt sätt alla vardagliga händelser som vi alla utsätts för men egentligen inte vet om.

Ta till vara på livet medans det finns är ett av hans motto, och jag håller med han.

Med tanke på att vi haft våra barnbarn här nu ett par dagar så föll mina tankar på följande han skrivit.


- Ibland blir du så trött på att jag är liten och gör bus

Och sätter små kladdiga fingrar på allting i vårt hus.

Men jag växer hela tiden och blir stor med väldig fart

Och mina kladdiga avtryck försvinner säkert snart.


Visst är det så. Måhända avtrycken försvinner, men minnena finns alltid kvar.

28 juli 2009

Mycket att göra

Jag måste bara visa en bild på mina Peach rosor. De blommar för fullt nu och det är massor med nya knoppar på g. hela tiden.




För övrigt hinner jag inte riktikt med allt som jag vill ska göras nu. Ha,ha, det är väl det som är semester eller ??!!. Efter att ha haft våra barnbarn här ett par dagar fick vi idag ledigt. he,he. Dvs. jag kunde städa undan det värsta i huset och sen bar det i väg till mamma. Gubben min följde med och körde dammsugaren. Och jag tog mig an badrum och moppen till golven. Så nu är det fint både här och där

I morgon ska jag förbereda en liten tur med båt på sjön Sommen. Det är så att min mamma är född och uppvuxen i Malexander. Och då har hon förståss en himla massa minnen därifrån. Så hon bad mig kolla upp om vi inte kunde ta en tur med ångbåten Boxholm . Jo visst. Så nu har vi bokat plats till 21 vuxna och 5 barn. Det är vi som är närmaste släkt och vänner som mamma bjuder. Turen är på ca två timmar och det finns en guid med som berättar om sjön och omgivningarna. Det är tre veckor sen jag bokade turen och varje dag sen dess har mamma pratat om det. Hoppas nu att det inte regnar och det blir den tur mamma så gärna vill ha.

Behöver jag säga att jag ska fixa dricka och smörgåsar plus kaffe och nån kaka till alla. Näe . just de´.

Så i morgon blir det att handla in allt plus att fixa nåt till kaffet. Det blir nog att baka muffins med båbär i. Det duger väl ?

I går följde mamma med till vår son Jimmy när vi lämnade tillbaka tjejerna, he,he. Jag vet att man ska fråga de som vill vara med på bild på bloggen. Men mamma vet inte riktigt vad en blogg är så jag tror det är riskfritt. Hon fick en korg med div. ät och drickbart från deras trädgård. Och hon blev så jätteglad för korgen som innehöll hemmagjord rabarabersaft, egna röda fina potatisar, en massa fina blommor, sallad, krusbär, körsbär och jag vet inte allt.. Hon sa själv - kan du inte ta ett kort på det här fina.. och det gjorde jag.


Nog babblat för nu. Hoppas kunna återkomma med några fina bilder på vår båttur.






23 juli 2009

Några dagar på Öland

För oss är Öland



väderkvarnar förståss..

och vackra stenar...



massa god mat...

och så lite gott att dricka efteråt .. ?!


Behöver jag säga att det har blivit lite av tradition att tillbringa några nätter på Öland varje år.

Vi stortrivs där och längtar redan till nästa år...

13 juli 2009

Barnbarn

Det kuligaste med barnbarn är när de lämnar såna här små spår efter sig.

Jag hittade den här lilla notisen på mitt kom i håg block när de åkt hem,


Sånt här värmer ett farmors hjärta .

11 juli 2009

Bullbak

Här ska det bli andra bullar av idag. Behöver jag säga att det regnar. Nej, jag tänkte väl det.
Förresten, det regnar inte , det fullständigt vräker ner... Fattas nu bara att åskan smäller i. Då brukar elen försvinna från och till. Måste skynda mig att baka ut dom nu...

10 juli 2009

Fisk är gott.


Vi har som tradition att grilla fisk när vi går på semester. I dag har gubben min jobbat sista dagen före semestern. Så jag hittade de här forellerna som jag tänker stoppa fulla med smör, gröna färska kryddor, salt och peppar. Linda in i folie och lägga på glöden. Till detta behövs enbart färskpotatis, romsås och lite sallad. Mums !

09 juli 2009

Regn ,regn och mera regn

Det enda som lyser upp himlen nu för tiden är regnbågen. I dag har det bara regnat. Dvs det har inte åskat och haglat som det gjort alla de andra dagarna i veckan. Och då får man passa på att pyssla lite inomhus. I dag fick jag ett ryck och plockade ut allt i badrumsskåpen. Och tänk vad man hittar som man inte vet att man har. Massor kastades och så blev det en rätt lång nota på vad som behövdes fyllas på. Likadant gjorde jag med kyl och frys. Kastade massor och skrev nota på vad som fattades.
Jag fick tillbaka min bil igår efter att ha lagat kylsystemet. Så nu funkar AC´n igen. Fast idag behövdes verkligen ingen AC. Därimot var tanken snustorr. Gubben min glömde !? att tanka innan han åkte hem igår. Så för att ta mig till närmaste mack hittade jag som tur var några liter bensin i en dunk. Åkte 1,5 mil för att tanka samtidigt som jag skulle storhandla. Men naturligtvis var det tekniskt fel på automaten. Ingen bensin - tillbaka hem. Det gick bra. Nu hoppas jag det räcker 2,5 mil till Linköping i morgon. Så är det att bo på landet. Man måste planera inköp. Och en del får man bara inte glömma. Hm, får se om gubben min klarar sig helskinnad ur det här.

06 juli 2009

Första semesterdagen

(klicka på bilden för att förstora)

Så här ser det ut från mitt köksfönster idag. Ser ni solen ? Nej, det gör inte jag heller ! Jag tömde nyss regnmätaren. Den var full. Den går bara till 50 mm. Fy !

03 juli 2009

Semester

Japp. Nu är den äntligen här. Semestern börjar i dag. 5 veckor har jag att se fram emot. Ja, jag vet att tiden går himla fort när man är ledig, men just nu är det väldigt avlägset med jobb.

Nu ska jag bara njuta i kväll. Och i morgon kanske jag tar itu med en del av allt som behöver göras här. Huset ska städas. Trädgården ska röjas ( den ser för jäklig ut nu) ogräs överallt. Blir det lite svalare så är det bullbak som gäller. Och så finns det nog tid över till bloggen. Där ligger jag efter massor. Men som sagt, en sak i taget - det är ju semester.
Förresten, jag ska nog börja med en bok. Jag önskade mig när jag fyllde år EN STYVMORS DAGBOK. Den är skriven av Fay Weldon och översatt av min namne i Kairo Marianne.
Jag vet att jag är dålig på att läsa böcker, men den här måste jag bara läsa.
Nog kallprat för nu. Hörs snart igen.