26 februari 2010

Katten också !

Han kommer varje dag och hälsar på. Han är väldans mycket intresserad av fåglarna. Han kan sitta långa stunder och kolla in dom. Han förstår nog inte att han syns lång väg så det är ingen risk för fåglarna. Han ser ut som ett litet lejon, men så heter han Leo också.

25 februari 2010

Sportlov

Mycket snö, solsken, pulkaåkning, två härliga tjejer. Kan det bli bättre. En helt perfekt dag på sportlovet. Underbart.
(klicka på bilden för att förstora)

23 februari 2010

Pannkakstårta

I dag blev det pannkakstårta till lunch. Vi har våra barnbarn här ett par dagar nu när de har sportlov. Behöver jag säga att jag är världens bästa farmor just nu. Nej just det. Fotot blev inte alls bra, det såg jag först nu. Men tårtan är nästan uppäten så den var det inget fel på som tur var.
Nu ska vi snart gå ut och skotta snö. Skönt att jag får hjälp av tjejerna idag när farfar är på jobbet.

20 februari 2010

Nu får det vara nog

Jag hade lovat mig själv att inte göra nåt mer inlägg med snö. Men skit också - allt runt omkring oss handlar bara om detta infernaliska snöande. I går skottade jag bort ytterligare 1 dm . Det var fint i ca en timme. Sen började eländet igen. Så nu törs jag inte lova nåt längre.







Men idag slapp jag skottandet. Gubben min är lite längre så han kan slänga iväg snön. Mina armar räcker inte till att komma över högarna med snö.

Det började snöa här till Lucia och sedan dess har det bara fortsatt. Inte en enda dag med plusgrader har vi haft så all snö ligger kvar. Jo förresten, på julafton var det lite,lite tö så vi kunde göra några snölycktor som vi tände på kvällen. Ljusen i dom ligger just nu under ca 70 cm snö. Kanske vi hittar resterna till midsommar. Fy alltså, jag bara undrar hur det blir när det väl börjar töa. Men vi har det bra i alla fall. Jag tänker massor på dom som fått sina tak inrasade. Och då mest på ladugårdar med djur som drabbas. Hörde på nyheterna i morse att en sportarena rasat in efter en utställning med ca 1000 kaniner. Kaninerna är kvar och ingen kan gå in p.g. av ytterligare rasrisk. Så inte ska jag gnälla inte. Skäms på mig.

När det är skitväder ute gillar jag att värma upp ugnen och baka nåt gott. I dag blev det helt vanliga russinmuffins. Jag tog med en påse och pulsade ned till mamma så hon fick smaka. Och jag fick godkännt i dag också, he,he.


Våra små gäster vid fågelbordet gillar inte heller det här snöandet. I morse var alla matställen totalt täckta av snö. Så det var bara att skotta rent och fylla på matbordet. Det går åt massor. Koltrastarna får äpplen skurna i bitar. Domherrar, stenknäckar, nötväckor , blåmesar och talgoxar gillar hampafrön och talgbollar. Och så en himla massa solrosfrön förståss.


Jag behöver väl inte säga att SMHI spår ännu mera snö i nästa vecka. Näe, just det. Så det dröjer nog ett tag till innan man kan fota något annat än snö.

Var ni än befinner er, i sol eller snö så hoppas jag ni får en trevlig Lördagkväll.





17 februari 2010

Dagen ros(or)

Jag köpte en bukett röda rosor igår.

När gubben min kom hem och såg dom blev det förståss en kommentar.
-Oj har du köpt rosor till mig. Vad snäll du är.
- Hm, nää. Till mig. Du får ju rosor hela tiden på ditt jobb.
- Jasså !
- Ja, dagens ros i tidningen har du ju fått flera gånger.
- Ja visst ja !

Gubben min jobbar på bilprovningen och det händer att folk skickar in dagens ros som tack för vänligt bemötande. Och han är tydligen vänlig som fått rosen flera gånger.

Varför köpte jag då rosor en vanlig tisdag , jo jag var i blomsteraffären och köpte fågelmat i går och såg då att de sålde 10 st rosor för 10 kr. Ett fynd alltså. Kassörskan sa att de räknat fel när de beställde rosor till Alla Hjärtans Dag. Och nu reade de ut dom innan de blev förstörda. De är helt felfria så jag tänker faktiskt torka dom. Då kan vi njuta av dom länge.

Så visst kan man komma hem med en blomma när som helst, det behöver inte vara nån speciell anledning.

16 februari 2010

En kaka

Kan ni gissa vad det ska bli av detta. Ganska enkelt va. Men resultatet får ni vänta med tills i morgon. Då ska jag hälsa på mina jobbarkompisar och bjuda dom på nåt (förhoppningsvis) gott till fikat. Men idag är det Tisdag och då innebär det ett pass i simhallen under eftermiddagen men först blir det en sväng med dammsugaren. Att elda med ved innebär en jäkla massa damm och skräp i huset.

15 februari 2010

Mera Guld

Grattis till Guldet - Charlotte Kalla.
Vilken härlig tjej. Spänningen var oliiiidlig.
Heja Sverige.

Jag vet att jag har läsare utanför Sverige. Så det skulle vara kul att veta om ni håller
tummarna för hemlandet eller det land ni nu bor i. Skicka en kommentar, det gör inget om ni är anonyma. Det är bara kul att veta vad ni tycker.
För min del hoppas jag att OS blir vad OS skall vara. En lika tävling för alla, och må bäste man/kvinna vinna.

Guldkant

Hur många av er har tänkt på hur smutsiga , ja rent av skitiga våra smycken blir. I mitt fall har jag nästan alltid samma på mig till vardags. Mina vigselringar och en kedja plus ett par ringar i öronen.

Förra veckan när Annelie och jag var och shoppade så köpte jag en liten burk med rengöring för smycken.

Helt fantastiskt. De blev som nya. Ja ringarna har ju hängt med i nästan 40 år så de är slitna nu. Men så enkelt. Bara att doppa ner allt i den lille burken och sedan torka av med en torr mjuk tras.


Det gäller att vara rädd om det lilla guld man har, för det här är ju hårdvaluta just nu.


13 februari 2010

Lördagsgott

Man tager vad man haver sa Kajsa Varg. Det var vad jag gjorde i kväll. Jag skar potatis, morötter, röd lök, hittade lite broccoli och wokgrönsaker i frysen.
Blandade allt i en ungsfast form. Kryddade bara med salt och svartpeppar och så ringlade jag lite smör ovanpå. Och så in i ugnen i ca en halv timme. Under tiden steker jag köttet, I kväll blev det enkelt. Hittade några skinkskivor i frysen. Dom panerade jag i ägg och skorpmjöl först. Sen steker jag dom i smör (riktigt smör) och olja . Vill man ha sås till ( och det vill man) så är bèarnaisesås gott till nästan allt kött.


För att göra allt så enkelt som möjligt när man bara är vi två så serverades allt på ett enda fat.Gott och enkelt när man är trött och lite lat på kvällen...

12 februari 2010

Shoppingtime

Oj då. Är det redan Fredag igen. Jag ser att jag inte varit inne här sedan förra Fredagen. Fy på mig ! Men det kanske beror på att det inte hänt nåt särskilt här. Dagarna bara rullar på. Det har inte ens snöat , jo lite kom det visst häromdagen men det är ju inget unikt längre här.

Men i går hade vi en mor och dottereftermiddag. Hon hade ledigt så då passade vi på att shoppa loss lite. Egentligen var det bara en rullgardin vi skulle köpa. Men när vi åkte hem konstaterade vi att jag nog måste köpa en större bil till nästa gång. Det var en hel del både nyttiga och onyttiga bra att ha grejer vi kom hem med.

Men jag blev extra glad för ett smycke jag köpte. När jag slutade jobba fick jag presentkort som jag kunde köpa vad jag ville för. Jag har funderat och kikat länge. Ett smycke är ju alltid kul att ha som minne.
Det blev en halskedja i silver med lika örhängen till. Jag gillar det enkla stilrena och fastnade genast för de här. Bilden är inte så bra. Smycket är mycket finare i verkligheten.
Nu återstår bara att önska er en Trevlig Helg och missa nu inte OS invigningen i natt :o)

06 februari 2010

Fredagsmys

I går Fredag hade min gubbe sin lediga dag. Normala människor kanske ägnar sig åt nåt skoj eller nåt avkopplande som man inte hinner med annars. Men inte vi inte. Det var snöskottning av taken som gällde hela den dagen.

Visserligen håller nog taket men på vissa ställen låg snön meterdjup och om det skulle komma mer vet man aldrig. Att sedan hängrännor och stuprör är igensatta med is gör att det rinner vatten underifrån och in på själva huset, vilket inte är så bra.




Problem nr 2 är att när väl snön är borta från taket så blev ingången till huset igensatt. Det är bara att börja skotta bort allt en gång till. Puh !!


Så där ja, nu var det skottat. Men fan vet var vi ska göra av mer snö om det nu kommer.




03 februari 2010

Frukost vid fågelbordet

Koltrasten är morgonpigg, de sitter där ute i mörkret och väntar på frukost. I dag var även jag morgonpigg och tur var det. Jag såg absolut ingenting för all snö som kommit inatt förutan alla koltrastar som förtvivlat letade efter fågelbordet. Efter en snabb kopp kaffe gav jag mig ut med snöskyffeln. Det tog mig en timme att komma fram till fåglarna så de äntligen kunde få lite mat. Deras frukost består av äpplen, solrosfrön, hampafrön, nötter och talgbollar.
Efter ytterligare en timmes snöskottning fick jag fram soptunnan. Det är sophämtning här i dag. Och vi hade tur, sopbilen kunde köra fram till oss men våra grannar lite längre ut på udden blev utan sophämtning idag. Det var för mycket snö helt enkelt så de vågade inte köra längre.
Nu har snöandet börjat avta så i eftermiddag blir det till att skotta fram det sista. Jag vet att gubben min har haft nog med snö efter en dag på jobbet. Att jobba som bilprovare och stå under snöiga bilar och få is och snöklumpar i nacken hela tiden är ju inget vidare. Så jag tycker faktiskt lite synd om honom. Därför ger jag mig på snön själv även om det inte är nåt kvinnogöra direkt. Men visst ger det bra motion för en lat hemmafru.

01 februari 2010

Släktkalas

I går var jag och min man och så mamma förståss bjudna på mat och kaffe hos en låtsaskusin till mig. Att jag kallar honom för låtsaskusin måste jag nog förklara. Så här är det i väldigt korta ordalag.
Min mamma lämnades bort till fosterhem när hon var liten (vet inte exact hur gammal hon var). Hon kom till en familj som redan hade 8 barn. Hon var mycket, mycket yngre än sina fostersyskon. Jag måste också säga att hennes fosterföräldrar, de som jag kallar mina morföräldrar var helt underbara människor. De levde knapert på vad gården gav men ändå fanns det en enorm omtanke om alla nära och kära.
Så hon fick ett stort stöd i sin äldsta bror, alltså pappa till min kusin vi var hos igår. Hänger ni med ? Nej, jag förstår, jag gör det knappast själv.
Men hur som helst. Gårdagen gjorde att jag fick mig en helt annan syn på hur det egentligen låg till med släkten från förr.
Människorna var ju helt underbara, maten skulle jag egentligen tagit kort på men jag vågade inte. Därimot fotade jag mamma med sin gamla skolkamrat. De är båda 85 år men medans mamma är sliten i kroppen så är hennes kompis pigg och allert. Bara där lär man sig nåt om vad som komma skall.
Maten , ja det fanns allt. Hemlagat var det allt från den jättegoda grytan till allt kaffebröd. Det var kaffe på maten med en liten bakelse. Naturligtvis hemgjord. Jättegod.
Förrätten var en slags silltårta, rent himmelsk. Sen dukades det upp olika dricka, frukt, godis osv. Då passade jag på att gå runt och ta kort på alla. Jag vet att mamma gärna vill ha nåt att minnas. Och så säger hon att , man vet ju inte hur länge man lever.
När jag nog var färdig för att åka hem kom tårtan fram. Vad gör man. Ja tack det ska smaka gott säger vi allihopa bara för att vara artiga. Så det blev kaffe och tårta (hemmagjord marängtårta), gudagod. Men sen var det faktiskt slut. Och äntligen kunde vi åka hemåt.
Det var en annorlunda upplevelse, att få sitta i lugn o ro och bli så uppassad med massa god mat och lyssna på allt det underbara som `de gamle´ berättade om.
Tankarna har gått tillbaka till dom hela dagen i dag. Och jag känner redan för att träffa dom igen. Helt underbara människor, äkta eller ej. Det spelar ingen roll.