30 april 2010

Valborgsmässoafton


Nu håller jag på att fixa och dona inför kvällen. Vi ska fira in våren tillsammans med våra grannar. Först lite plockmat här och sedan fackeltåg till brasan som ligger vid strandkanten . Där sjunger vi in våren och avslutar med ett litet fyrverkeri utöver sjön. Efteråt blir det kaffe och tårta här. En ganska vanlig valborgsmässoafton med andra ord. Hur brukar ni fira in våren ?
Så jag passar nu på att önska er alla en skön Valborg hur och var ni än firar den.

28 april 2010

Olivbröd

Jag skrev ju för ett par dagar sedan om brytbrödet jag bakade och inte blev nöjd med. Så idag har jag gjort som jag alltid gjort. Och då blev det som jag ville. Med olivolja, dinkelmjöl och lite saltflingor på kan man inte misslyckas.

27 april 2010

Då var den klar

Ska det städas så ska det städas ordentligt. Varenda sten i fontänen har jag skrubbat med vatten och såpa. Ja det är faktiskt allt jag hunnit med idag.

Fontänen före

och efter



25 april 2010

Så jäkla trött

Puh, äntligen är den här helgen över. Jag är så himla trött, har ont i precis hela kroppen. Men jag kommer att sova som en stock i natt, och jag kommer att känna mig så himla nöjd.
I går blev det att gå upp kl 7. Hämtade korv, bröd och allt annat som behövdes till städdagen . Jag hade hjälp av två grannar att bre mackor.Tack snälla ni. Själv bryggde jag kaffe. Det tar en himla tid att brygga kaffe till 120 personer. Men efter allt slit kommer dom. Våra närboende, de har jobbat med allt från att räfsa gammalt gräs till att olja in båt och badbryggor. Och alla tycker att den här lilla pausen med korv och kaffe och mackor är det bästa på hela året. Det är så kul att träffa alla, gammal som ung. I år hade jag inte tid att fota det hela så här kommer några bilder från förra året.




I morse kunde jag inte sova. Normalt är jag morgonpigg men jag hade nog kunnat somna om ifall jag hade ansträngt mig. Men icke, jag var uppe och klar för dagens arbete före kl 8. Och strax därefter kommer gubben min. Jag smög tyst omkring för att inte väcka honom. Han har haft en hel del sena kvällar plus att ha jobbade även lördagen.

Så nu i kväll kan vi konstatera att vi har grävt och planterat häcken mot grannen. Vi har även öst ned allt singel (fy fan va tungt singel är). Klockan tre var vi klara. Jag tyckte då att det var för tidigt att göra kväller (som vi säger här på landet.) Så vi gick in i lillstugan och började slipa och spackla väggarna. Men då tog mina krafter slut. Och även gubben min sa att nu får det va nog.

Det blev en snabb dusch och spagetti och köttfärssås till middag och just nu kan jag höra snarkningar från gubben i soffan. Jag tror jag gör honom sällskap snart.

22 april 2010

Provbak

I dag har jag roat mig med att provbaka. Jag tänkte få till nåt gott bröd till buffén jag ska bjuda våra gäster på på valborg. I dag testade jag att göra brytbröd på deg som innehöll kesella och dinkelmjöl. Luftigt och fluffigt blev det men smaklöst tyckte jag. Ska nog testa med olivolja också, det vet jag blir bra. Det får bli en ny sats snart. Och det kanske inte blir rutor den här gången. Får se hur det blir.

19 april 2010

Äntligen

Tänk att det bara är ett par veckor sedan snön låg djup här. Och nu händer det massor i naturen och jag kan inte se mig mätt på allt det vackra. Det poppar upp nya saker varje dag. Jag vill stanna tiden nu och bara njuta.

18 april 2010

Inget blogg, bara jobb

Ja, så har det gått ännu en helg. Vädret har varit si och så. Det blåser men det är ganska varmt. Jag har gett upp att räfsa fler löv. Vinden kommer från grannen som inte har räfsat några löv sedan förra våren. Så vi får in alla hans löv på vår tomt.


Jag tror att de flesta buskar och blommor klarat vintern men jag är så himla orolig för klematisen som jag har varit så stolt över i flera år nu.

Det syns inte ett liv i den i år. Normalt brukar det vara fullt med gröna små skott nu. Men jag ser inte minsta lilla grodd. Snft !

Nu ska jag planera för kommande helger. Nästa lördag har vi vårstädning här på udden. Då ska jag fixa mackor, korv, dricka och kaffe till ca 120 personer. Men jag har go hjälp av ett par grannar.

Sen är det dags för Valborg. Vi har bjudit in våra grannar (12 st) på en bit mat innan vi går till den gemensamma brasan som vi tänder längst ut på udden intil sjön. Vi går i fackeltåg och samlar upp folk utmed vägen. Sen tänder vi alla elden med våra facklor. Himla mysigt faktiskt !

15 april 2010

Vårstök

Äntligen har det börjat bli lite torrare i markerna. Gårdagen ägnade jag mig åt trädgårdsarbete. Gräsmattan ska räfsas. Gamla vissna buskar och blommor skall bort. Det skall planteras lite nytt här och där. Måste städa efter småfåglarna också. Men herr och fru domherre kommer varje dag tillsammans ned Knut bofink så jag näns inte ta bort maten från dom. Det får vänta några dagar till. I går fick vi också grus och jord som skall köras ut runt vår lillstuga. Den skall också målas utvändigt så fort det blir lite varmare. Bilarna har fått sommardäck på sig. Mitt jobb är att göra en storstädning inuti dom. I går tog jag mig an Saabén. I bagaget hittade jag både sand från Öland sen i somras och barr från julgranen. Konstigt va. I dag ska jag städa min bil, där finns nog ett och annat skräp också, hm.
Gubben min som jobbar på bilprovningen har massor att göra nu. Det är högsäsong för alla motorcyklar, husvagnar och sommarbilar som skall besiktigas nu. Det innebär att jag inte får så mycket hjälp här hemma. Men som han sa till mig igår när ryggen värkte - du behöver inte göra ALLT på en dag. Och han ju rätt. Det går bara inte, även om jag vill. Så idag kanske jag tar mig tid att sitta i solen en stund med en bra bok. Jag sa kanske, får se hur det blir med det.

12 april 2010

Fågelskådning forts.


AnnaKK ber oss ta fram konst-iga fåglar. Alltså inga riktiga fåglar. Här kommer ännu ett bidrag från mig. För en del år sedan roade jag mig med att göra måsar i alla möjliga varianter och så terroriserade jag släkt och vänner med dessa, vilket var uppskattat. Jag har några kvar själv så här kommer dom.

En helt vanlig helg

Helgen försvann med en rasande fart. Lördagen började trist. Vaknade till regn, blåst och bara ett par grader varmt. Ingen av oss var speciellt sugna på att fortsätta med bygget. Så det blev en tur till stan (så säger vi här på landet när vi åker in till Linköping). Det är dags att bestämma vad vi ska köpa för innertak och golv. Vi hade våra funderingar men bestämde oss för nåt helt annat. Senare parkerade sig maken framför sporten på TV´n. Då gav jag upp och gick en sväng till mamma. En av mina bröder var också där och vi kom att prata om gamla tider när vi var små. Vi kom att minnas mycket om folk och gamla skolkamrater som bodde i gårdarna runt om i byn där vi växte upp. En annorlunda och kul eftermiddag blev det.
Att vakna i går kändes bättre. Solen sken från en nästan klarblå himmel. Gubben min började direkt med bygget. I går var det ventilation och lite takfix som blev gjort. Själv gick jag lös på trädgården. På solsidan gick det faktiskt att räfsa och plocka bort alla vissna löv och annat skräp. Det är en härlig känsla när man ser skillnaden före - efter räfsningen. På norrsidan är det fortfarande tjäle i marken så den får vänta.
I dag går tvättmaskinen varm. Jag har bestämt att vi inte behöver alla tjocka vinterkläder längre så de kommer att hängas undan nu till nästa vinter. Kängor och stövlar ska putsas och ställas undan också.
Nu väntar vi bara på att isen ska försvinna, först då brukar värmen komma. Det är nåt speciellt den dagen vi ser öppet vatten igen och hör skvalpet från vågorna. Det kommer nog att ske de närmaste dagarna för vi har redan sett de första fiskmåsarna spana över sjön och dom brukar ha rätt.
Tja, det var lite allmänt tjatter om egentligen ingenting men ibland händer det inte så mycket mer än så.

08 april 2010

Konst - iga fåglar

http://handerblandander.blogg.se/ uppmanar oss i dag på sin blogg att försöka hitta konst -iga fåglar. Kul ide tycker jag. Här kommer mitt bidrag.



Svanar har vi gott om nu. De flyger hela dagarna och försöker hitta isfritt vatten i vår sjö. Det är jäkligt svårt att fånga dom på bild så jag får nöja mig med de här jag har på väggen.



Bergfinkar i massor

Äntligen är all snö borta från tomten. Nu väntar jag bara på att gräset, om det nu finns nåt gräs kvar, skall torka så jag kan gå loss med räfsan och städa upp efter vintern.


Vi har just nu massor och då menar jag massor av Bergfinkar på besök. De ska vara på väg uppåt Dalarna nu i April enligt fågelboken. Men de vet väl att det fortfarande är en massa snö där så de tycker nog att det är bättre att stanna här ett tag till och käka upp mina solrosfrön.




I väntan på att gräset ska torka upp så finns det ju annat att göra här. Mitt jobb är att spackla och slipa väggarna i lillstugan. Är man inget proffs så tar det lite tid. Men tid har jag ju säger gubben min nu när jag inte jobbar längre. Om han bara visste vad mycket det finns att göra, sånt som inte syns. T.ex tvätt och strykning. Sånt som jag fick göra på kvällar och helger förut. Nu ligger kläderna där på sin plats helt plötsligt utan att han märk nåt. Och det är bara att ta fram en bulle från frysen när man är sugen. Hur de kom dit kan man fråga sig, he,he. Osv. o.s.v...


Jag måste bara avsluta med en bild på tårtan som Annelie bakade till Påsken. En helt underbar skapelse och jättegod.


Nu tittar solen fram här. Så idag blir det till att åka till mamma och städa och putsa hennes fönster. Men först ska jag ta mig en kopp kaffe ute på altanen och lyssna till fågelsången.


Må så gott allihopa.

01 april 2010

Glad Påsk

Jag hoppas att ni alla får en riktig Glad Påsk. Själva ska vi fira påskafton här hos oss med barn och barnbarn. Det skall målas ägg och ätas ägg plus en massa godis förståss och lite annat som hör påsken till. Nu hoppas vi bara att solen visar sig så vi kan njuta av lite vårvärme.
Ha det bra allihopa och ta det lugnt i trafiken, det är många `kärringar´ ute just nu.