28 januari 2011

Spännande

Det är spännande nu. Handboll Sverige - Frankrike. Jag är ensam hemma, tack o lov för det. För jag kan inte hålla käften när det spännar till det. Men snart kommer gubben min hem från jobbet och han ska upp o jobba tidigt i morgon också. Så fr.o. m. nu så får jag lägga band på mig. Nu börjar nästa halvlek. Håll tummarna för gubbarna och för mig så jag kan hålla käft. Åtmondstånde under spelet. Nu kommer han och nu börjar spelet snart.
Håll tummarna :o)

En liten modig rackare

Den här lille stackaren är inte rädd om livet. Den befinner sig just nu på Leo´s favoritplats under fågelbordet.

Leo, det är grannens katt som av nån anledning gillar att sitta där. Fåglarna kan han inte ta. De ser honom på lång väg. Det är värre för musen. Den verkar totalt orädd.


I kväll gäller det. Ni håller väl tummarna för våra killar.

Önskar er alla en trevlig Helg.


27 januari 2011

I väntan på sotaren

Här sitter jag och väntar och fryser. Sotaren ska komma i eftermiddag så jag kan inte tända en brasa i kaminen. Nån gång mellan 12 och 15 står det på lappen. Hu, att det just skulle bli idag när det är 10 grader kallt ute. Näe, jag måste hitta på nåt som värmer. Det får bli en sats med muffins, nej förresten det blir nog en dubbel sats för då får jag lite extra värme från ugnen. Så får det bli. Mot köket. Tjingeling så länge.

18 januari 2011

En vanlig dag

Det händer inte mycket på landet just nu. Det känns som om vi går i väntans tider. I väntan på våren förståss, inget annat om nån nu trodde det. Snön ligger kvar även om de sista dagarnas töande gjort att den har sjunkit ihop en hel del. Det är nu de små (och även stora) bruna högarna kommer fram utmed vägkanten. Och då menar jag inte jordhögar, nej det är det där illaluktande som många hundar lämnar efter sig. Och jag förstår att hussar och mattar glömt att ta med den lille svarta påsen för annars hade de naturligtvis tagit upp högarna, eller ???




Nu till nåt helt annat. Ni hade väl inte glömt att det var tulpanens dag i Lördags. Jag köpte en bukett som jag nästan glömt bort, men idag tog jag lite kort på färgprakten. En annan söt blomma hade jag nästan gett upp hoppet om.

Det är en amaryllislök som nu äntligen blommar. Jag köpte en jättelök i början av November och blev lovad blommor efter ca 6 veckor. Lagom till jul tyckte jag då. Men visst är den fin även så här efter jul.


Nu är det nog babblat om ingenting för nu. Jag ska packa väskan och ge mig in till simhallen för veckans motionspass i bassängen.

14 januari 2011

Godis till killarna

Killarna på Bilprovningen ska få nåt gott till kaffet i eftermiddag. Det är som tack för uppvaktningen som gubben min fick på sin 60-årsdag. Rulltårtorna jag gjort heter Budapestrulle och är gjorda på nötmarängbotten och är fyllda med chokladgrädde blandad med mandarinklyftor. Så om en stund styr jag kosan mot staden och förhoppningsvis är rullarna hela när jag kommer fram till Bilprovningen. Men först måste jag ta itu med disken, hua !

Ha de nu bra allihopa och jag hoppas ni får en trevlig helg.

12 januari 2011

Spår i snön

Nu får det f--n i mig vara slut på allt snöande. Visst, det är så himla vackert att se på. Men när man bor på landet innebär det en massa oro för nedisade tak och så tror man att man ska få ryggskott så fort man ser en snöflinga. För att inte tala om den förädiska isen som ligger där och lurar under nysnön.


Men det finns de som har det värre i snön. Jag tänker på allt vilt ute i skogen. De har det kämpigt just nu. Vi har varje natt besök av rådjur som krafsat i snön och letar efter minsta lilla att äta. Tyvärr kan vi som bor med grannar runt omkring inte mata dom men ute i landsbygden ser vi massor med ställen där bönderna lägger ut foder till dom stackarna. Min bror som är lantbrukare kör varje dag upp en stor bale med hö eller ensilage till skogsdungen. Då håller dom sig där och behöver inte vandra omkring i all den djupa snön.

En annan sak jag funderat över är , vart har alla småfåglar tagit vägen. Vi har bara enstaka mesar just nu vid fågelbordet. Samma sak är det hos våra grannar. Vi har ju läst om fåglar som fallit döda ned från himlen. Några döda fåglar har jag i alla fall inte sett men man undrar förståss..

07 januari 2011

Bergvägg blir isvägg

(klicka på bilden för att förstora)
Idag har julen åkt ut. Alla tomtar utom en ligger nu fint nedbäddade och får ta igen sig till nästa jul. Julgranen är också nedklippt i småbitar. Det tog faktiskt emot att ta bort den i år. För jag såg små, små gröna skott som börjat växa. Och då kommer moderskänslan fram som säger att man ska vara rädd om allt smått. Men även smått blir stort och börjar barra så granen förlorade.
Efter avslutat arbete med julen blev det en sväng till affären. Vi har en jättebra ICA-affär här i byn, men vill man ha lite mer varor att välja på åker vi till Rimforsa ca 1,5 mil härifrån. Solen lyste så himla vackert på all snö. Sjön låg slät som om den var täckt med bomull. På ena sidan är vägen kantad med höga berg och där kan man se de mest fantastiska istappar i flera hundra meter. Tyvärr kan man inte stanna nånstans och fota så jag knäppte lite från bilen vilket inte alls blir så bra som det är i verkligheten. Men visst är det tjusigt när solen skiner på istappar som skiftar i alla möjliga färger.

05 januari 2011

Den äldre och den yngre

Jo än så länge är de kvar, alla mina tomtar. Men direkt efter den här helgen så blir de nedpackade. Den stora tomten här är den äldsta. Den fick jag i julklapp 1955 och den får alltid stå på en säker plats där varken barn eller katter kan krascha den. Den lille är den senaste i samlingen. Den fick jag i julklapp nu i julas. Lagom stor tycker jag som egentligen har alldeles för mycket tomtar redan. Vet ni förresten att man ska ha en tomte framme nånstans under hela året. Det lär betyda tur enl de gamle på landet. Så jag har en pytteliten stående längst in i bokhyllan varje år. Om det hjälper eller inte lär jag väl aldrig få veta.

Hur har ni andra det med julsakerna. Jag vet att en del plockar bort allt före nyår och en del håller stenhårt på 20:e Knut. Jag för min del tar bort allt direkt efter Trettonhelgen.

I dag är det ju Trettondagsafton. Så jag passar på att önska er alla en riktigt skön och bra Helg.

04 januari 2011

Tävling

Hej. Jag är med och tävlar om underbara krämer från Cliniderm. Det är Annelie som lottar ut fyra underbara kit. Häng på ni också.

03 januari 2011

Hur f---n kör folk egentligen.

Vi som bor på landet är ganska så vana vid att det finns s.k. söndagsåkare på vägarna här.Helst sommartid. De tittar till höger och vänster men aldrig bakåt. Alltid ser man nån konstig förare som egentligen inte ska inneha nåt körkort.
Men nu när det är vinterväglag, och ganska krokig väg så kommer det en och annan bildåre som tror att det det fortfarande är sommar. Ha,ha, Jag hade en sån bakom mig idag , och han tog första bästa chans att köra om. Och hur slutade det. Jo jag såg en bil ligga lite lutande i diket (eller snövallen) lite längre fram. Så går det när man inte har koll på vägen och var vägrenen börjar. Jag sket i att stanna, he,he.
Näe , jag är inte säker själv, men jag tog körkort 1970 och när jag körde upp bad inspektören mig backa runt ett gathörn. Du är inte klok sa jag, jag ser ju inte om det kommer nån där. JAG VÄGRAR. Jag trodde forståss att han trodde att jag var hysteriskt. Men .Icke sa Nicke. Jag fick mitt körkort. Och jag har aldrig varit i diket. Och inte varit med med nån incident heller.
För två år sen blev jag stoppad i en alkokontroll. Grattis sa jag , det här är första gången på 40 år jag måste visa körkortet och blåsa. Jösses sa polisen, du kör inte mycket bil va. Jo . ca 1000 mil per år. Vi bor ju på landet och då blir det en massa mil. Att jag sen har kört en massa mil på Autobahn till och från Österrike på vår vintersemester vågade jag inte säga. Måste ju tänka på hans heder. Sen har vi ju varit på semestrar och farit landet runt. 92 åkte vi Svenska kusten upp i norr och Norska kusten nedåt. Det blev en resa på 450 mil. Och vi såg bara en endaste polisbil på hela vägen.
Ja, vad ville jag egentligen säga om det här luddiga inlägget. Jo, KÖR FÖRSIKTIGT !

02 januari 2011

Dagens fångst

Det är Söndag fm. Lagom varmt. Termometern visar ca - 4 gr. Solen finns nånstans där bakom molnen. Vi klär på oss varma kläder och kängor. Nu jäklar ska vi ha fiskt till middag. Vi traskar ner till sjön. Testar att borra några hål i isen för att vara säkra. Isen är lite lurig. Först är det ca 10 cm is, sen är det ett lager med vatten och sen ytterligare ett lager med is, sisådär 15 cm. Och jag ska erkänna att det var lite läskigt att gå ut på sjön , helst när vi inte såg några fotspår efter andra. Så vi höll oss på ganska nära avstånd till land.

Sen började det . Det nappade hela tiden. Jiiipppiii !


Det här är dagens fångst. Maken fick väl ca 10 småttingar. Så jag behöver väl inte säga vem som fick de andra ca 40-50 firrarna. Jag slutade räkna vid 20.

Till saken hör att maken fick några jättefina nya krokar för pimpelfiske, och jag använder mitt gamla spö med ett ganska utslitet sänke fast med en färgglad krok. Jag tror jag ska sitta längre ut nästa gång sa han nu i kväll. Tja, du får sitta var du vill sa jag, bara du inte sitter nära mig.

Nåväl, jag ska inte vara katig, det har funnits dagar när jag också har gått hem tomhänt. He,he :o)