27 november 2012

Skitväder

Ja nu har regnmolnen lagt sig över oss i södra delen av landet. Tänk om det hade kommit som snö istället. Då hade vi nog haft ett och annat beskymmer att ta oss till jobbet i morgon.
Dagens eviga regnande kommer mig att påminna mig om förra årets skyfall här i Bestorp. Det var en varm sommardag, klockan var 14.00. Då öppnade sig himmlen. Det var den dagen som vi i lilla Bestorp hamnade på förstasidan i Aftonbladet. Skyfall i Köpenhamn och Bestorp var rubriken då.
Räddningsstjänsten mätte upp 160 mm på två timmar. Det ni ! . Efter två timmar gick vi man ur huse och kollade omgivningarna. Att vi inte hade tillgång till väg till några  hus syns väl tydligt.  Bilden är från då när vår granne blev strandsatt ett par dagar. Att sedan vårt grus under vedboden spolades ned på deras altan gjorde inte saken bättre.
Just nu ösregnar det och jag hoppas verkligen att det stannar upp snart. Hualigen...

24 november 2012

Snöstormen 1973

I dag för 39 år sedan var det ett herrans oväder. Det snöade och blåste massor.
Varför vet jag att det just den dagen var trafikkaos.
Jo det var den dagen jag bytte namn från Fröken Johannesson till Fru Johnsson och Herr Johnsson hänger fortfarande med.

Bilden nedan har för länge sedan passerat bäst före datum, bara så ni vet....


23 november 2012

Saffransbullarna klara


I dag har jag fyllt frysen med saffransbröd. Observera att det inte finns några lussekatter på bilden. Jag avskyr att rulla dessa katter. De jag gör liknar mest tjocka fela larver. Så det blev vanliga bullar med saffran som är fyllda med smör och hackade russin. De utan pärlsocker på kommer jag att dekorera med florsockerglasyr när de ska serveras.
I helgen väntar ett besök på den lokala julmarknaden här i byn. Sen ska vi ta fram alla ljusslingor som ska upp i buskarna till nästa helg. Ja alla är väl för mycket sagt för så många har vi inte. Jag gillar inte när trädgården och husen är överfulla med ljusslingor. Och inte vill jag betala elräkningen därefter heller.
Men ett par stycken får det bli som lyser upp här ute i mörkret.

Med det vill jag bara säga  -  Trevlig Helg på er alla

20 november 2012

In i dimman

Den här helgen har vi tillbringat på sjön. Det blev en 24 timmars tripp till Åbo.
På ditvägen var det mörkt så det enda som syntes ute var lite ljus här och där från några hus.
På hemvägen såg vi alla öar och kobbar skymta i dimman. Tack och lov blåste det inte så resan var behaglig.

Vi var inte ensammna på båten. Nej vi trängdes med ca 1500 bilbesiktningsmän och deras respektive. Min gubbe var en av dom. Det var m.a.o. Kick off för det nya företag som R nu tillhör efter att Svensk Bilprovning nu har delats upp i flera privata bolag.
Jag behöver väl inte säga att det var ganska så trångt och långa väntetider när det vankades mat. Tänk att servera mat till så många på så kort tid, det var en prövning för personalen kan jag tro. Men i det stora hela var vi nöjda med resan.
Här passerar vi Åland och möter ganska så nära ett systerfartyg. Men det verkar finnas rondeller även på sjön så allt gick smidigt till.

Vi landade kl 23 här hemma i Söndags kväll så det har varit lite si och så med sömnen ett par nätter. På båten hade vi en hytt med en högtalare precis utanför vår dörr. Den började redan vid 04.30 skrika ut att vi närmade oss Åbo. Att sen discot höll på till 05.00 gjorde inte saken bättre för då började en och annan fundera på att hitta rätt hytt för att sova en timme eller två. Och det hördes verkligen. Det var inte mycket isolering i väggarna där inte. Hur orkar dom egentligen tänkte jag, men så påminnde jag mig om att jag också har varit 25 år en gång i tiden.

12 november 2012

Julkorven är klar

Ja, jag vet. Det har varit lite dåligt med inlägg här. Men jag får skylla på att det inte hänt nåt särskilt att skriva om. Det har mest varit att städa i trädgården och plocka in allt man plockade ut i våras. Båten är upptagen och sjövattnet är avstängt osv , osv.
Men i går gjorde jag nåt som jag inte gjort på några år. Just det, det blev hemmagjord julkorv. Jag fick god hjälp av son och sonhustru och så deras tjejer förståss. Fast Tilde tyckte det såg äckligt ut så hon gav snart upp. Frida tyckte därimot det var kul att blanda smeten, hon provsmakade även på den. Lite syrligt men helt ok  sa hon. Roligast var nog att stoppa korven i fjälstren. Att fjälstren var gristarmar reagerade hon inte för heller.
 Jag förberedde allt dagen innan. Korven är gjord efter ett gammalt recept jag fått från mamma. Hon var kokerska hos en familj i början på 40-talet så därifrån kommer receptet. Det roligaste var att jag hittade exakt samma recept när jag Googlade efter andra recept på korv.
Här har jag kokt buljong på fläskben och svål. Potatisen är kokt och även mjölken. Allt kött är finmalt och fjälstren ligger i blöt för att mjukna upp. Allt måste vara riktigt kallt innan man gör smeten.


Det behövs en hushållsassistent med köttkvarn och korvhorn för att det ska gå så smidigt som möjligt. Min assistent köpte jag i mitten på 70-talet och den funkar fortfarande utmärkt. Den börjar tom bli modern igen med sin gula färg. Det skulle va kul att veta hur många meter korv jag egentligen har gjort i den under alla de här åren.
Och så här blev resultatet. Den här gången blev det ca 7 meter korv. Den här kan man äta inte bara till jul. Till potatismos eller rotmos är den himlagod. Eller till potatis med senaps eller pepparrotssås om man så vill.