28 mars 2013

Glad Påsk

Nu tar jag några dagar ledigt och hoppas att ni alla får en Äggstra Glad Påsk

22 mars 2013

Hjortarna i Bestorp

Vi är inte ensammna om att bli terroriserade av hjortar. I vår lilla by har nog de flesta haft påhälsning av dom. Första gången vi såg dom var lite på avstånd på en tomt tvärs över viken. Då tyckte vi att de var såååå stiliga. Men snart var de här. En morgon låg det stora fågelhuset i tusen bitar utspritt över tomten. Och eftersom det var snö kunde vi snabbt konstatera vilka bovarna var. Och så har det fortsatt. Ytterligare ett fågelhus är förstört, även behållare för nötter och talgbollar är borta. Nu plockar jag in nötter och talg varje kväll. Fåglarna får hålla tillgodo med solrosfrön utspridda på en stor sten vi har i trädgården. Stackars pippina, de saknar sitt hus, det ser jag på dom.

Här kommer lite bilder från igår kväll när hela tjocka släkten kom på en gång. Trots deras framfart tycker jag  att de är väldans fina att titta på.

Håll tillgodo av denna helt oredigerade hjortkavalkad.

                                                             Hej, vi är här nu
                                                 Jag är störst. ni andra får vänta
                                             Jaha, ni står på kö. Jag är snart klar.
                  Nu har jag flyttat mig fram till köksfönstret så ni andra kan äta. Snällt va!
         Det är mycket snö här. Måste sätta ned hela näsan för att hitta maten. Usch!
                                  Jaha, nu är han tillbaka. Då får vi vänta ett tag.
                                             Jag är nöjd. Jag går nu. Till nästa ställe.
                                                   Äntligen blev det min tur.
                                                                 Spara lite till oss
                                              Ok, ät ni. Jag vet var det finns mer mat.
                      Jaha, nu står hon här igen med kameran. Har hon inte fått nog av bilder.
      Jag vill ju äta och hon bara tjatar om att jag ska hålla upp huvudet för att få en fin bild.
                    Jag ger också upp och går till nästa mathak. Men vi kommer tillbaka.






Grattis Bloggen 5 år idag

I dag för 5 år sedan blev jag med Blogg. Det var min dotter som övertalade mig. Det kändes lite läskigt i början. Jag är inte precis nån tekniknörd så det tog ett tag innan jag blev intresserad av foto. För en blogg utan foto ville jag inte ha. Det har väl blivit lite si och så med kvalite´n på bilderna. I bland har jag tappat sugen men så rätt som det är kommer man på nåt igen att skriva om.
Nu väntar jag på våren och solen. Att ge sig ut i naturen med kameran på axeln och hitta de första blåsipporna eller andra vårtecken blir en riktig vitaminkick nu efter den här långa vintern.

Må så gott alla ni därute och ha nu en Riktigt Skön Helg.

(snart kommer det en massa bilder på våra hjortar som var här igår, måste bara fixa lite annat först)

21 mars 2013

Trängsel vid fågelbordet

9 hjortar, 3 bambi och en harpalt. Det är vad vi iaktagit på bara en halvtimme.
 Just nu  meddelar maken att de har kommit tillbaka. Jo, när jag tittar ut är de där. En kallar vi för pinnpojken, för han är liten och har bara ett par pinnar till horn. En annan kallar vi för halvan, han har bara ett stort horn, osv,osv.
Jämt kommer dom mitt i vår kvällsmat, så nu tittar vi inte ut längre. Måste få nåt i magen vi också.
Bilder kommer i morgon.


15 mars 2013

Kallt idag också.

                             
                               

10 mars 2013

Svartavinbärsbrännvin

Nu undrar ni allt varför i hela fridens namn hon skriver om svarta vinbär. Och dessutom om brännvin på dessa bär. Jo, jag har gått och blivit förkyld. Och då kom jag att tänka på hur denna dryck kan göra underverk.
Här kommer lite från förr i tiden när jag var liten och bodde på en lantgård.

I vår familj förekom aldrig nån sprit. Men på gården bodde även vår farbror och han hade i sin garderob alltid en liten flaska svartvinbärsbrännvin. Han tog sig en liten snaps då och då efter arbetets slut på gården.

På en gård händer det alltid nåt med djuren. När de blir sjuka t.ex. gäller det att försöka bota på bästa sätt. Och min mamma var en hejare på att ta hand om småttingarna.

En gång hittade vi en kattunge som ramlat ner i ett oljefat. Den var mer död än levande, men efter att ha fått den ganska så ren från olja så tog mamma till sitt knep. Hon gick upp till Ivars garderob och hämtade en sked svartvinbärsbrännvin och hällde i katten samtidigt som den blev inlindad i en varm filt. Ett par dagar senare var den pigg igen. Och nån mer tillgiven och rar katt har vi nog inte haft sen dess.

En annan gång när vi hade fått smågrisar så var det en som inte mådde så bra. Den var liten och klen och kunde inte dia själv. Även en liten gris är värd sin vikt i guld så mamma tog hand om den också. I köket hade vi en vedspis. Mamma tände upp så den blev lite ljummen. Sen ställde hon en låda med en varm filt på spisen. Stoppade ner grisen och naturligtvis fick även den en sked svartvinbärsbrännvin. Efter ett par dagar var även den pigg och kry och fick gå tillbaka till mamman och sina syskon.

Jag har ett svagt minne av en gång när jag var sjuk med mycket hosta och feber. En riktig flunsa alltså, så kom den där skeden fram också. Tvi, tvi vale, det var det värsta jag fått i mig nån gång. Men, naturligtvis blev jag också pigg som en mört fort som tusan.

Sedan dess har jag inte tänkt nån gång på detta rävgift. Men så kom då den dag när vi skulle gifta oss. Naturligtvis skulle mina jobbarkompisar fixa en möhippa. Jag blev kidnappad hemma, försedd med ögonbindel och skjussad till en lägenhet. Där skulle vi ha lite förfest innan vi begav oss till nattklubb. När jag fortfarande hade ögonbindel på blev jag bjuden på nåt att dricka. Jag kände direkt på lukten vad det var. SVARTVINBÄRSBRÄNNVIN. Fy ! Näe, det fick dom inte i mig. Tydligen var det drickat mycket omtyckt, för mina kompisar blev ganska snabbt väldigt fnittriga. Nåväl, vi kom med hjälp av en av tjejernas man som var chaufför till en nattklubb. Jag som var utklädd som brud fast modell sämre, har nog aldrig haft så kul och blev uppbjuden till dans hela tiden. Mina kompisar försvann ganska så fort så det blev bara jag och han som var chaufför kvar. DET har jag att tacka svartvinbärsbrännvinet för. Att jag inte drack alltså.

Nu sitter jag här och hostar och nyser. Jag har försökt med diverse kurer. Näsdroppar, vitlök, C-vitamin, druckit varm honung och gud vet vad.

Kanske jag ska köpa mig en flaska Svatvinbärsbrännvin trots allt.



07 mars 2013

Mera hjortar

Jag lovade ju att jag inte skulle tråka ut er med mera hjortar men det är det enda kuliga som händer här på landet just nu. Vi har fortfarande ca en halv meter snö på tomten. Även om solen har visat sig emellanåt så har nätterna varit kalla så inte har det det smällt så mycket som vi hade hoppats på.Men hjortarna har trampat upp några gångar som de hela tiden kommer tillbaka på.

Jo, de kommer varje kväll. Jag brukar hämta in diverse fågelhus och nöthållare och talgbollar för natten. Men ibland kommer de samtidigt som fåglarna äter sitt nattmål. Och då händer detta.
Här har en av dom slickat rent allt vad fågelfrö heter under fågelhuset. Och nu har han tagit sikte på nästa godbit.
Han såg att i nästa buske fanns en automat med nötter i. Smaskens tyckte han. En stöt med hornen så var den den nere på marken. Nu gällde det bara att få ut nötterna. Med hjälp av hornen och framfötterna så lyckades han galant. Snart var behållaren tom. Och jag lovar, han missade inte en enda nöt.