31 december 2008

Host, host

Vi tänker avsluta det här året med en ordentlig förkylning. Gubben min har lyckats smitta mig med sin förkylning, så nu hostar vi i kapp hela tiden. Vi knaprar panodil och dricker hostmedicin.

Vi var tvugna att säga återbud till våra grannar som vi har firat nyår hos i många år nu.

Så det blir att kura framför TV´n och skåla in det nya året med hostmedicin istället.

Så nu passar jag på önska er alla ett riktigt GOTT SLUT på det gamla året och så hörs vi igen nästa år, förhoppningsvis lite piggare.

GOTT NYTT ÅR

28 december 2008

Första julen

Jag var 6 år. Mamma och jag hade precis kommit till landet efter att ha flackat runt i Malmö och Göteborg. Gården vi firade vår ´första jul´ på kom att bli vårt hem ända till nu. Den finns fortfarande kvar i min brors ägo.

På julafton minns jag att det var väldigt viktigt att alla och då menar jag alla på gården skulle ha det där lilla extra. Det hade fejats både ute och inne, och framför allt i ladugården. Våra kossor och hästar skulle ha det fint de med. Nån TV med Kalle fanns inte då och därför blev väntan på tomten extra lång. Inte förrän alla djuren fått sitt och korna var mjölkade kunde karlarna på gården koppla av. När vi sen hade ätit gröt, för det åt vi på kvällen, julmaten åt vi mitt på dagen, kunde jag äntligen få vänta på att tomten skulle komma. Men först skulle vi ställa ut en skål med gröt till tomten.

Vad jag minns hade jag nog inte sett en tomte förut så spänningen var olidlig.

Då säger far i huset att ´jag måste nog gå till lagården och ge hästarna lite mat´. De ska ha lite extra godis nu på julafton.

Jaha - då var det bara att vänta lite till...

Men då säger mamma efter en stund - titta , vem är det som kommer där ...

Alltså det är totalt blecksvart ute på landet och så ser jag en gubbe, med grå stoppväst, gamla slitna byxor, stora kängor och så ett skråpansikte med röd luva. Han har en lykta i handen och så tjohar han.. jag är livrädd...Mamma - var är pappa Yngve frågar jag ? Men mamma hon bara ler !? Oj, han vill komma in, och det får han, men när jag ser att han har paket med sig förstår jag nog att det är han som är tomten...Och så frågade han om det fanns några snälla barn. Jag vågade knappast att svara. Klart man var snäll. Man var faktiskt snäll hela tiden då. Inte bara dagarna innan julafton.

Och så fick man då några paket. Det var himmelriket att öppna dom. Man fick nyttosaker mest. Som kläder, kanske nån prydnadssak eller som jag minns ett par skidor.

Det jag minns så här efteråt är en tomte jag fick just 1955. Den hänger med än och i år fick den ta plats i vitrinskåpet med tanke på katterna. Jag är sååå rädd om den.



Ja det var julen 1955, lite annorlunda mot nu eller...

Myskissar

Dan före dan kom dom hit. Annelie med sina två katter. Yatzy som har varit här förut och känner sig hemma. Han kollar genast om matskålen är framme eller att kattlådan är på pltats.

Om inte vi hunnit ta fram allt kryper han upp under överkastet i våra sängar. Och väntar

Den lille Maxi som inte varit här förut for fram som en skottspole och luktade och kollade in allt. Han är nyfiken och totalt orädd.


Maxi har inte lärt sig att han inte får vara på matbord och köksbänken än men , fasen det är ju där det händer saker o ting, både inomhus o utomhus...









Det är spännande att kolla in alla fåglar därute..






Jaha, kommer du nu också.....Kolla det är en massa små fåglar där ute....
















Jaha , se men inte röra...




Nä , vi får ju inte vara på bordet...



Yatzy har redan stuckit, bäst jag gör det också...

GRATTIS ANNELIE


I dag skickar jag ett stort grattis till Annelie på hennes födelsedag. Här kommer en liten blomma. Paket kommer i eftermiddag. Pappa ligger nedbäddad med halsont och världens förkylning. Så han kommer inte. Det betyder väl då att jag får hans tårtbit också :o)
Ses snart - Kram så länge
Mamma

27 december 2008

Fotosafari julafton

Hej alla och god fortsättning. Hoppas nu julen blev så mysig som ni önskade. Själva hade vi en ganska lugn , skön och avslappnad jul. Jag lovade ju före jul att jag skulle visa hela julgranen men som tur är har vi en duktig fotograf i familjen så här på Annelies blogg kan ni se resultatet.

I stället kommer här några foton (som jag själv tagit) från vår lilla promenad mellan gröten och Kalle på julafton. Vädret var mulet och grått men det var faktiskt lite,lite vitt på marken.












Så här ser Annelie ut för det mesta när vi är ute och går... hon är nästan inte kontaktbar...





Så jag försökte själv hitta nåt spännande att fota.





Staketet såg lite fruset ut...






De här ser ut att ha frusit fast...







Den här står nog och väntar på sommaren, stackarn´....









Tänk vad ett litet nypon lyser upp i allt det gråa...












Nån glömde plocka ned äpplena...






Näe, än är det inte badväder...







22 december 2008

Tipp, tapp, tipp,tapp....



Tyyyyyysssst . Nu kommer dom. De kollar in sitt nya hus . Hoppas det duger åt dom i år också.Tänk att få ett nytt hus varje år. Nissarna har det ganska bra va !
Det här var lite från mina traditioner. I morgon kommer nog en bild på granen. Och så är det uppesittarväll i morgon. Hur firar vi dan före dan egentligen...Det vore kul att höra från er alla där ute.....

20 december 2008

Lördag kväll


Oj, jag kan inte fatta att jag har ledigt till den 8:e Jan. Jiipiii ! Så nu äntligen kan jag förbereda julen. I dag har jag varit städtant hos min mamma . Sen åkte vi hem till gården och hämtade lite julaker och annat hon behövde. Och då säger hon, Nu måste du få lite lugn o ro. Och tänka på ert. Och det är precis vad jag tänker på just nu. I morgon köper vi de sista julklapparna. Sen har jag några dagar på mig att fixa mat och annat.


Fast lite har jag förberett, bl.a pepparkakshuset som för mig är lite av en tradition inför julen.


I dag har gubben min fixat granen . Tack för hjälpen säger jag. Då sparade jag en dag..



Återkommer med hela granen senare. Trevlig Lördagkväll på er så länge :o))

14 december 2008

Godis på g..

Godis hör ju julen till. Själv är jag ingen vän av en massa choklad och andra sötsaker. Men ischoklad är bland det godaste jag vet när det gäller godis. Så i dag har jag gjort min egen, tänk - jag tycker den är godast. Det är bara smält ljus (jag gillar inte mörk) choklad och cocosfett och så ett par russin i varje form. Jag delar gärna med mig till er...















Här kommer det godis i massor...



Hoppas det finns nåt kvar till jul..












13 december 2008

Porterlimpor

De här limporna har jag gjort till varje jul i ca 30 år. Jag kan bara inte vara utan dom.
Här jäser degen för fullt, hmmm, det ser ut att bli mycket i år. Jäklar vad den jäser..

Ok, det blev 4 limpor i år också. Nu får de jäsa lite till.

Här har jag penslat med sirapsvatten för att få en knaprig skorpa på dom. Nu in i ugnen med dom.. Jag blir lika nyfiken varje år om de blir bra... Hoppas nu !

Tja, de ser ut som de brukar. Vilken jäkla tur.

Jag är på g...

Nu så, datan funkar och jag också. Just nu står en limpdeg på jäsning. Ville bara tala om att det nog vankas bakbilder snart på bloggen. Så ha tålamod. Tills dess hoppas jag ni får en fortsatt fin Luciakväll.

04 december 2008

Datastrul

Hjälp, min dator vill inte. Jag har ingen kontakt med omvärlden längre. Mail och Internet funkar inte, och jag hittar inte felet. Har inte heller haft tid att gräva mig ner i elendet så mycket.
Håller just på med att förbereda mammas flytt till servicelägenhet. Att det finns miljoner viljor som ska vara med och bestämma gör inte saken bättre. Det tar både tid och kraft.
Just nu stjäl jag till mig några minuter på jobbet. Men jag hinner bara kolla igenom era bloggar, inte skriva någon kommentar. För nyfiken är man ju, måste kolla vad ni har för er.
Nu är lunchen slut och jobbet väntar :o(