16 november 2009

Frågor om julen !

Jag som fullständigt älskar julen är bara tvungen att svara på detta som jag hittade hos Emmama .

Skulle du kunna tänka dig att jobba på julafton ? Jag har aldrig behövt ta ställning då jag alltid haft ett vanligt 7 -4 jobb.

Bakar du något till jul ? Vad ? Japp, porterlimpor. De har hängt med i en massa år nu. Och lussekatter förståss.

Vilket föredrar du, lussekatter med eller utan russin ? Med en MASSA russin i.

Vill du ha egenproducerat julgodis eller köpt ? Är egentligen ingen vän av godis alls. Så det får bli lite köpt för att bjuda på. Undantaget är ischoklad. Den gör jag själv.

Knäck eller ischoklad ? Ischoklad som sagt. Knäck är gott men livsfarligt för ekonomin. Det är dyrt att gå till tandläkaren.

Hur ser din adventsljusstake (den man tänder varje söndag) ut ? Den är röd, av trä och fylld med mossa (preparerad) så den inte ska ta eld och mossan dekorerar jag med små röda svampar och lingon. Och så fyra stearinljus förståss.

Som fönsterprydnad stjärna eller elljusstake ? Hade förr en metallstjärna men den har visst blivit kvar i min mammas servicelägenhet sen förra julen. Så hon får väl behålla den i år också. Elljusstakar finns det i alla andra fönster. Och så diverse slingor ute i trädgården.

Vill du ha julkort med brevbäraren eller som e-post ? Helst med brevbäraren, men det är kul att få en hälsning via e-posten också. Själv ska jag göra egna riktiga julkort i år och skicka med posten.

Vilka färger har ni till jul ? Gillar mycket vitt och silver men har en massa gamla saker i rött och guld som jag också gillar.

När julpyntar du hemma ? Ett par dagar innan julafton. Gubben min fyller år dan före dan och då vill jag ha allt klart.

Har varje julprydnad sin bestämda plats år ut och år in ? Nej, det är bara en gammal tomte som jag fick när jag var fem år. Den är jag rädd om så den får stå högt upp på en hylla långt från katter och barnbarn, he,he.

Vad bara MÅSTE hänga/finnas i granen ? En massa kulor förståss och så en stjärna i toppen. Har även ett par gamla glasfåglar som sitter där så länge de är hela.

Har du ett färgtema i granen ? Just nu mest silver, men även lite röda kulor. Man har ju samlat på sig så himla mycket under åren, och en del gamla saker sätts upp oavsett färg.

Levande gran eller plastgran ? Levande gran nu. Den får stå ute på vår inglasade altan. Där är inte så varmt så den barrar inte.

Hur ser din julfrukost ut ? Det blir en helt vanlig frukost. Hinner inte med nåt annat för det är redan då dags att förbereda resten av dagen. Julafton firas alltid hos oss.

Brukar du göra någon aktivitet på julafton, t.ex. gå en promenad, spela sällskapsspel osv ? Det varierar, förra året gick vi (Annelie och jag ) en liten fotopromenad mellan lunchen och Kalle Anka. Förr spelade vi spel mycket mer.

Dricker ni köpeglögg eller hemmagjord ? Köpeglögg har det blivit nu i många år. Men i år har jag tid så då blir det hemmagjord vit glögg också.

Vilken glögg brukar du dricka på jul om ni köper den ? Blossas vinglögg men även Blossas årgångsglögg. Har dock inte smakat årets ännu så vi får se om den är god.

Vad av dessa saker brukar ni ha i glöggen, mandel, hasselnötter eller russin ? Jag värmer glöggen med en påse färdigblandade kryddor sen får var och en ta i vad de vill ha. Själv föredrar jag russin.

Finns det någon frukt som är ett MÅSTE till jul ? Clementiner och apelsiner, en apelsin gärna med instuckna kryddnejlikor i. Det doftar jul då.

Vilken är din favoritjulskiva ? Har ingen speciell. Lägger på lite olika beroende på tillfället.

Vilken är din favoritjullåt ? O Helga Natt kanske, den är rätt pampig

Vad skulle du inte vilja vara utan på julbordet, vad är ett absolut måste ? Skinkan förståss. Jag drömde en gång att jag glömt köpa julskinka, vaknade och var totalt slut.

Nämn tre rätter du lagar själv till julbordet ? Bl.a. Janssons, inlagd sill, laxpaté.

Föredrar du vörtbröd med russin eller utan ? Gillar inte vörtbröd alls.

Risgrynsgröt eller Ris á la malta ? Alltid gröt till lunch på julafton med en skinksmörgås till, mums !

Vill du ha dopp i grytan eller inte på julbordet ? Förr när svärmor och svärfar levde hade vi dopp men inte nu längre. Jag själv gillar inte blött bröd och ingen annan heller.

Dricker du julmust eller mumma till julbordet ? Julmust är gott. Kan inte vara utan den.

Vilket är ditt bästa julrecept som du fått av din mamma eller svärmor ? Oj det var svårt , jag har massor. Men receptet på hemmagjord julkorv är nog bäst. Det är ett recept från mammas svärmor så det har några år på nacken.

Tittar du varje år på Kalle´s julafton ? Oh, ja !

Vilken snutt är favoritsnutten ur Kalle´s julafton ? Robin Hood. Jag gillar ormen.

Har du sett Karl-Bertil Jonsson´s jul? Det var länge sedan. Det kolliderar med julbordet.

Har ni tomte hemma ? Ja när det finns småbarn här. Men i år vet jag inte. De är inte så små längre, och de lite äldre tycker nog det är lite pinsamt..

Köper du julklappar till många ? Till de närmaste i familjen. Det blir inget överdåd.

Tycker du att det skall vara julklappar till alla eller bara till barnen ? Alla.

Tycker du att julklapparna skall vara inslagna i affären eller vill du göra det själv ? Jag gillar att göra fina paket och skriva fina kort. Har redan köpt på mig en massa papper och snören.

Färgglatt eller enfärgat julklappspapper ? Enfärgat med färgglada snören för det mesta.

Roligast att få i sin julklapp ? Något som luktar gott !

Vad skulle den ultimata julklappen vara till dig i år ? Oj, nåt som glittar och glimmar. Ett fint smycke !

5 kommentarer:

Annelie sa...

Åh vilken rolig lista! Kul att läsa svaren, jag kände igen dig i alla svar ;o)

Och julklappstips fick jag också..jahaja, luktar gott...mhm...glittrar och glimmar...aha...okej...;o)

Jennie och Exxa sa...

Åh vilken julkänsla jag fick nu... din blogg är ju livsfarlig ;)

Marianne sa...

Annelie - Va bra. Nu behöver jag inte skicka nån önskelista :o)

Jennie och Exxa - Hej på er. Hi,hi, ja sån är jag - lite jultokig !
Kram

SqZ sa...

Vilken fin frågelista :-) Jag hoppas det är ok att jag lånar den till min blogg.

Marianne sa...

SqZ - Ja, visst får du. Det är alltid kul att läsa om hur olika vi firar jul.