23 september 2008

Att ta körkort

Ja det var väl andra tider då. Inga snabba bilar där inte. Men visst kunde det hända en hel del i trafiken även då. Hm, ´kärringar ´ i trafiken finns det även nu. Jag börjar närma mig en , he, he :o) fast det erkänner man väl aldrig !?Kärring eller inte, ska man festa får bilen stå. Så enkelt är det . Punkt slut.1928 inträffade en materiellt svår bilolycka på riksvägen mellan Örkelljunga och Åsljunga.

Det var en Örkelljungabo som körde på en köpman från Skånes Fagerhult.

Vid efterföljande rättegång i Klippan sades det att Örkelljungabon som var orsak till olyckan fick en förmildrande dom därför att han hade druckit brännvin och därför hade svårt med att styra.Citat ur körkortsboken år 1920.

De som vållar bilisten de största bekymmren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. De förra äro under lek både blinda och döva. Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen att signalen icke blir av betydelse.

Där man väntar sig lekande barn såsom vid skolor, lekplatser etc, bör man endast köra fram med yttersta varsamhet, ty man kan sällan hjälpa sig med annan manöver än att stoppa vagnen.

Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappar de ej helt sällan koncepterna. Att de efter att ha passerat trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är inget sällsynt. Ja två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar.

2 kommentarer:

Marianne sa...

Hahaha, jaha, ja det är ju tur att de har bytt ut texterna i körkortsböckerna!

Här är det inga problem med sprit och bilar, de allra flesta vill ju inte ens ha en flaska alkohol i bilen, för då måste de be extra många gånger eftersom de har syndat.

I Turkiet däremot kunde det ibland vara lite problem. Nolltolerans rådde, men vi fick höra från en läkare att man skulle säga "Jag är doktor" om man blev stoppad och var full, för då fick man åka vidare ... Hoppas det var en skröna!

Eva sa...

hahahahaha
Jag tror jag skrattar ihjäl mej! :o))
Tack för dagens roligaste!