29 oktober 2009

Höstlöv

Våra barnbarn Tilde och Frida har varit hos oss ett par dagar nu på höstlovet. Vi kom på en ny lek som dom kallade Kasta Löv. Så här går den till.


Först räfsade vi ( fast mest jag) ihop en massa löv.

Sedan var det jättekul att hoppa i alla mjuka löv.

Man kunde också försöka gömma sig.

När leken var slut var det bara att kasta ut alla löven igen. Och jag fick ta fram räfsan . Men kul hade vi och en massa frisk luft och motion fick vi.












22 oktober 2009

Katten också


Att vara tillgänglig, jag menar att inte vara på jobbet hela dagarna innebär att man får ställa upp en hel del för övriga familjen som har jobb att sköta. Så i tisdags var det dags att vara kattvakt. Annelie skulle på kurs och ville inte lämna katterna ensamma över en natt. Så jag tog tandborste och nattlinne och sov över hos dom. Jättemysigt hade jag. Jag har nog inte tittat på TV så mycket som jag gjorde den kvällen, ha,ha.


Och katterna , ja de myste också. Jag försökte få till några bra foton, men det gick bara inte att få med båda på en bild.
Det här är Maxi. Bilden är tagen i vårt kök i somras. Den här lille killen är den busigaste av dom två. Han är med klippt överallt. Så fort man öppnar kylskåpet är han där. När man tar fram nåt att äta vill han gärna kolla vad det är man äter. Att gå på toa och stänga dörren vill han INTE. Då står han utanför och krafsar hela tiden. Annelie har fått sätta häftmassa under alla blomkrukor och annat som hon inte vill ska gå i golvet. Men han är ju så himla go så man kan inte bli arg på honom. När jag var där så kröp han upp hos mig i soffan, lade ena tassen på mitt ben (han gillar tydligen närkontakt) och somnade. Då blir man alldeles varm inombords. Myskisse, he,he. Det här är Yatzy. Han är den äldre, och lite klokare om jag får säga så. Han är är lugn, lite sävlig, liknar en liten nallebjörn. Vi undrade hur det skulle bli när han fick en liten kompis. Men de matchar varandra jättebra. Och Annelie har fångat dom på bild så många gånger. Kolla här bara.

Det är precis så dom är. Leken är rå men hjärtlig.

Muffins

Vad gör man en dag som idag. Det är grått ute med dis och dimma. Lamporna måste vara tända inomhus hela tiden. Här gäller det att få lite extra värme inomhus. Så på med ugnen...
Jo, man bakar förståss. I dag blev det muffins med äpple och kanel i. En del blev extra stora och fluffiga. Det beror nog på att jag bakat på ägg med två äggulor i. Jag fick några sådana extra stora ägg från min bror som bor granne med en hönsfarm. Dom äggen går inte att sälja så de delas ut till vänner och bekanta. Och vi tar naturligtvis emot dom med glädje. Det är så att säga lite extra go i dom äggen. Ni skulle smaka sockerkakan för att inte tala om fläskpannkakan. Det kallar jag mumsfilibabba.

19 oktober 2009

Höströj

Så var då höstens röjardag avklarad för den här gången. I Lördags var det storstädning här ute på udden. Alla vi boende här samlas två gånger om året och städar upp i naturen. Den här gången gick vi lös på allt sly som i år har vuxit mer än någonsin. Det eldades rishögar på flera håll. Vägen fick sig en uppsnyggning. De sista båtarna togs upp. Sjövattnet stängdes av. O.s.v , o.s.v.
Alla säger att det bästa med den här dagen är korven. Jag fixade tillsammans med två grannfruar som vanligt lite förtärning. Den bestod av 140 ostfrallor, 10 liter kaffe och 120 varmkorv med bröd. Allt serverades ute i det fria. Och då smakar det ju alltid lite extragott. Vädret var grått och kallt men tack och lov regnade det inte.
I går var det som vanligt ingen vilodag. Näe - solen tittade fram och det var ca 8 gr varmt. Så det var bara att ta fram målarpytsarna och måla de sista bräderna på lillstugan. Några fick vi faktiskt lägga inomhus för att torka. Nu återstår `bara` en dörr och föstret så är huset helt tätt. Sedan kan vintern komma när som helst och vi kan fortsätta jobba inomhus med allt vad det innebär.

15 oktober 2009

Fikadags

Jag tänker ta mig en kopp kaffe nu med en nybakad bulle till. Kaffemuggen har jag haft på jobbet i ca 20 år så den använder jag nu som en liten påminnelse om mitt förra liv.

Sedan bär det av till mamma. Ska ta en svängom med hennes dammsugare och golvmopp. Och innan kvällen har jag fått i beting att ha målat de sista bräderna som R vill spika upp på lillstugan i morgon eftermiddag när han har ledigt. Det är för kallt att måla ute så jag får göra mig besväret att täcka golvet i vårt förråd och stå där och måla.

Det är ett hårt liv man lever som lyxig hemmafru, eller håller ni inte med :O)

14 oktober 2009

Lillstugan forts..

Voila - här är den. Vårt nya lilla gästhus. Den ser inte mycket för världen ut just nu. Fyra väggar och tak. Men jag kan berätta att det gör sig inte av sig själv. Förarbetet är ju alltid värst som dom säger, sen går det av bara farten. För ett par veckor sedan hade vi en liten grävare här som grävde ut för grunden. Och tur var det för det är bara rötter och sten i marken. Samtidigt fyllde vi med singel och lade ut markduk och dränering runt grunden. Sen var det dags för murning av lecasten. Huset kommer att delvis ligga under marknivå, så därav detta merarbete.
Förra veckan hade R semester. Men inte jag. Fy ! Här var det upp tidigt på morgonen, fixa kaffe som skulle räcka hela dagen. På med jobbarkläder. Sen var det hårdköra till mörkret kom.
Han spikade, där går gränsen för vad jag gör. Men att hämta grejer, mäta, hålla och hålla koll på alla mått är jag ganska bra på, he,he. Och kul har vi när vi jobbar. Men i onsdags tröt tålamodet på oss båda. Då skulle vi sätta isolering och vindskydd utifrån. Och det var den enda dagen i veckan som det var fullständig storm ute. Ha,ha, vi hade isolering i hela trädgården. Men skam den som ger sig. Lagom till kvällen hade vi isolerat och pappat hela huset. Isoleringen som blåste omkring i trädgården gillade fåglarna. De var framme hela tiden och plockade upp efter oss. Så nu har de vinterisolerat ochså.
Att sen såga och spika bräder och lock gick av bara farten. Lite på baksidan har vi kvar.
Vi hann även med att förankra ledningar till dusch och toa som skall finnas i huset. På fredag kommer elkillen och byter ut elkabeln vi hade sen tidigare.
Så nu är det bara att fixa ett fönster och en dörr så huset blir tätt. Sen kan vi fortsätta jobba inifrån med golv, väggar , mer isolering osv.
Så nu vet ni vad vi har för oss på kvällar och helger framöver. Vår förhoppning är att jag ska kunna sätta upp gardiner till midsommar nästa år.
Oj, det blev mycket byggsnack här. Jag lovar, jag ska inte terrorisera er med mer detaljer, bara visa hur allt framskrider.

Sista natten med gänget

Nej, sista natten blev det inte men em och kväll i alla fall. Det var avtackning av oss alla som lämnat våra platser till förfogande. Att vi frivilligt valt att sluta gjorde att det inte kändes så tungt som man kan tro.

Det hela började strax före semestern när företaget tvingades varsla ca 15 personer. Samtidigt blev alla erbjudna olika slag av avgångsvederlag om vi frivilligt lämnade våra platser. Och det hela löstes med att vi äldre nappade på erbjudandet. Därav behövdes ingen sägas upp från listan `sist in först ut`. De allra flesta av oss har varit anställda mellan 30 - 40 år, några annu längra.
Så naturligtvis har det varit en rejäl omställning för de som nu tar över efter oss. Och så sänkte vi ju den genomsnittliga åldern på personalen med massor av år.
Hur som helst känns det bra idag. Men det kommer att ta tid att få en rutin på att inte ha nåt jobb att gå till. Det man saknar mest är ju naturligtvis kamratskapen, allt svammel vid fikabordet osv. Jag vet att några av er läser bloggen så ni kan räkna med att jag kommer och hälsar på när jag blir pratsjuk och vill höra lite skvaller.
Tack för de här 40 åren. Nu börjar mitt nästa liv.

09 oktober 2009

Blixt och dunder

Ni tror kanske att jag drabbats av bloggtorka som jag gör ibland . Men den här gången blev det ett långt avbrott p.g.a. att vi hade ett åsknedslag här. Förra Söndagen kom det in ett litet oväder över oss. Himlen blev svart, det regnade från och till. Sen avtog det. Helt oväntat och med nästan blå himmel ute small det. Det kom en blixt och smäll samtidigt. Åskan slog ned i berget bara 50 meter från oss. Därefter följde en riktig hagelskur, och tur var nog det. För uppe på berget luktade det bränt och vem vet vad som kunde hänt om regnet inte kylt ned allt.
Tyvärr drabbades vi nästan allihopa som bor här av trasiga datorer, telefoner och TV-anslutningar. Vårt modem slogs ut. Så jag fick skicka efter ett nytt som kom i går kväll. Så glad i hågen tänkte jag att det var väl bara att byta ut. Men icke sa Nicke. Jag fick inte Internet att fungera. Men min gode granne som är expert på allt det här med data kom nu i kväll och fixade allt. Så nu ska jag läsa ikapp vad ni alla haft för er, och så måste jag visa lite bilder på vad vi haft för oss i veckan. R har haft semester och vi har spikat på vårt nya gästhus. Men det får jag återkomma om.
Fy vad dåligt jag skrivit nu, bara rakt av, inga avstavningar eller nya stycken. Men det beror på att jag är så himla hungrig. Måste få nåt i magen. Det blir en räkmacka kan jag berätta.
Hörs...