31 december 2009

Gott Slut

Vill bara passa på att önska Er alla var ni än befinner er ett Riktigt Gott Slut på det här året och

ETT GOTT NYTT ÅR

30 december 2009

Besviken

Tänk vad söta de är när de är små. Mina små älskade skatbarn. Och nu har de vuxit upp till ståtliga fullvuxna fåglar. Som vanligt varje dag kommer de och tigger mat, och nu när kylan slagit till får de lite extra gott.

Men igår blev jag oerhört besviken på dom. Jag hade som vanligt nyss lagt ut lite godis i form av hackad fläsksvål, brödbitar och annat överblivet från kylen. Men då kommer en av skatorna och slår ned på en liten talgoxe bara en meter från maten. Den stackaren pep och flaxade och skatan flög iväg med den, gömde den i snön för att därefter återvända till matbordet. Jag blev helt paff och lite småchockad. Inte hjälpte det att jag skrek och svor åt dom inte.

Naturen och djurlivet är ju för det mesta vackert och mysigt men kan vara mycket, mycket grym ibland. I går var en sådan dag.

28 december 2009

Grattis Annelie

I dag säger vi GRATTIS till Annelie som fyller år idag. Nej, det här kortet togs inte den här julen. Jag kan säga så mycket som att hon är två år här och har en alldeles egen julgran i sitt rum. Vi ses i eftermiddag Annelie, och vi är såååå nyfikna på vad du bakat. Ha dé bra idá.

Kram från Mamma

23 december 2009

God Jul till Er alla

Till alla kända och okända sänder jag här en hälsning och en förhoppning om att ni alla får en fridfull jul. Själva ska vi fira med barn och barnbarn här ute på landet. Snön ligger som bomull på naturen. Det är så himla vackert och jag tror att julkänslan har smygit in i stugan nu.
Ta hand om er där ute.

GOD JUL !

21 december 2009

Pepparkakshus då och nu.

Ja då har alla mina nissar fått flytta in i sitt nya hus för i år. Jag blev inte helt nöjd med bygget. Jag lyckades knäcka taket men med lite fix så syns det inte. Hoppas inte byggnadsnämnden kommer bara. Nissarna skulle bli så ledsna. De har ju fullt upp med julklapparna nu.

Ja,det var en bild av hur det ser ut idag. Tänk - de har godis på taket. Annat var det förr...
Här sitter jag med två av mina småsyskon. Mamma gjorde alltid ett pepparkakshus som hon ställde bredvid kyrkan och så var det fullt med småtomtar runt omkring. Bilden är tagen 1960 tror jag. Det var alltid en speciell dag när pepparkakshuset var klart för då var det inte så långt kvar till tomten kom. Hur det var när tomten kom berättade jag förra året. Det kan ni läsa om här
















18 december 2009

Vinterbilder från idag

I dag var en sådan dag som vi här i söder sällan får vara med om. Det var vindstilla, solen sken och ca 8 minusgrader. Då måste man bara ut och njuta. Här kommer några bilder på vår vinter just nu. Hoppas, hoppas det håller i sig.





















17 december 2009

Mera snö

Snön ligger vit på taken, endast... är vaken !. Jag önskade mig ju snö men nu fick jag så jag teg.
Har redan varit ute och skottat tre gånger för att överhuvud taget kunna öppna dörren.

16 december 2009

Äntligen snö

I dag yr det snö runt stugknuten. Äntligen. Jag kan skönja lite, lite is på sjön. Det är fullt med små gäster vid fågelbordet som står dukat med en massa smått och gott.

Vad passar då bättre än att stå inne i stugvärmen och steka julköttbullarna. När jag ändå håller på så blir det nog att göra lite ischoklad också.

14 december 2009

Porterlimpor

Så var då jullimporna klara för i år. Varför heter de Porterlimpor ? Jo, det är helt enkelt en flaska Porter i degspadet. Jättegott !

13 december 2009

Besök av Lucia

Vi har haft besök av Lucia och hennes stjärngosse i dag. De sjöng så vackert för oss. Hoppas att ni alla där ute också får en fin Luciadag.

10 december 2009

Nobelkaka

De här ska jag snart åka och lämna på servicehuset. Mamma ska bjuda tanterna och gubbsen på dom till kaffet efter lunchen. Det är vanliga russinmuffins dekorerade med florsocker och smält choklad som ska föreställa ett N (som i Nobel). Flaggan är för att det är mammas födelsedag i dag. GRATTIS på dig lilla mamma.

09 december 2009

Saffransbröd


Det vankas ju mot Lucia och då ska man äta Lussekatter. Men jag tycker det är så himla tråkigt och svårt att baka ut katter. Jag tycker mina ser ut som feta daggmaskar. Så idag blev det bara några stycken bara för att det ska vara katter till Lucia. Sen blev jag bekväm och gjorde vanliga bullar och sen blev jag ännu mer bekväm och gjorde några levar. Och ni undrar förståss, hur fasen kan de äta allt som bakas här. Näe, det gör vi inte , det mesta går till mammas frys. För se där måste det bara vara nåt gott till kaffet varje dag. Nu är det snart slutbakat för i år. Återstår bara mina porterlimpor och så pepparkakshuset förståss, mina Nissar måste få ett nytt hus i år också. Rapport om det kommer senare.
Ja visst ja. Jag har ju Nobelkakan att tänka på tills i morgon. Den jag lovat mamma att hon ska bjuda på efter lunchen i servicehuset. Jag tänker sätta en liten flagga i mammas bara för att det är hennes födelsedag i morgon.(den 84:e).

08 december 2009

Totalt avslappnad

Näe de här har inget med min slapphet att göra. Jag kom bara på att de ser helt avslappnande ut. Kortet togs förra året när Annelie och jag var på fotosafari.

Min avslappnad infinner sig när jag stoppar en peng i parkeringsautomaten. Stänger av mobilen och stämplar in i simhallen. Då känner jag ett stort lugn. Ingen kan nå mig. Jag är helt själv. Att glida ned i det varma (nja 27 gr är det i alla fall) vattnet känns helt gudomligt. Tyngdlagen infinner sig och man känner sig lätt som en plätt. Att sen sträcka ut varenda muskel i långa härliga simtag känns helt underbart. Efter ca en halv timme har jag avverkat 1000 m och det börjar kännas i lår och armar. Då är inget skönare än att ställa sig i den varma duschen och låta all stress rinna av en. Att sen man somnar som en stock på kvällen är ju bara en bonus.

Detta är bl.a. vad jag gjort idag, precis som alla Tisdagar. Jag längtar redan till nästa Tisdag.

07 december 2009

Nybakat

I dag har jag roat mig med lite bakbestyr. Min mamma fyller år nu på torsdag och hon bad mig köpa nåt till kaffet, ifall det kommer nån som hon sa. Hon ville också gärna bjuda tanterna som hon äter lunch tillsammans med varje dag i servicehuset. Du kan väl köpa nåt gott, kanske det finns nån typ av Nobelkaka eller så (Det är ju Nobeldagen den 10:e) sa hon. Sen svängde hon tvärt och sa att ´de där muffinsarna du brukar göra är ju jättegoda`. Samtidigt gav hon mig en påse saffran som blivit över sen förra året. Så jag förstod piken fast den var fin. HON VILLE HA HEMBAKAT men tordes inte säga det, hi,hi.

Först blev det en vanlig sockerkaka och sedan sirapskakor, som vi även kallar bondkakor.

Det blev också en Tigerkaka. Jag var tvungen att dela den för att se mönstret. Det blir alltid olika. I morgon blir det nog lite saffransbullar och så får jag se vad jag ska hitta på för Nobelkakor. Nån typ av muffins blir det nog.


02 december 2009

Utsikt över sjön


Tänkte bara säga natti, natti till er med en bild över vår sjö som den såg ut i kväll.

Rogivande skulle jag kalla bilden.

(Bilden är klickbar för att förstora)

Recept på min vita glögg

Flera vill ha receptet på min vita glögg så här kommer det. Nej, det är inget
gammalt familjerecept bara nåt jag fastnat för och gjort många gånger.

Det här behövs till ca 2 liter glögg.

2 torkade pomeransskal
2 bitar torkad ingefära
3 bitar hel kanel
1/2 msk hel kryddnejlika
1 msk stött kardemumma
2 dl okryddad sprit
2 dl vitt portvin
2 flaskor torrt vitt vin á 75 cl
3 dl strösocker

- Lägg kryddorna i en burk med lock. Häll på spriten.
Låt stå i rumstemperatur 24 timmar.
- Sila spriten genom ett kaffefilter. Blanda spriten med portvin, vin och strösocker.
- Låt stå ca 3 - 4 dagar.

Vid servering värmer (den får inte koka) jag den med en påse blandade glöggkryddor.
Serveras med russin och mandel efter tycke och smak.

God glögg på er alla.