30 januari 2010

Svinkallt


Så jäkla kallt det är. Som kallast i natt var det - 28 grader. Nu är det `bara´ -24 grader. Det knakar om altantaket. Vet inte om det är p.g. av kylan eller snötyngden. Men lite skraj är jag allt. Hoppas bara det håller tills gubben min kommer hem från jobbet i eftermiddag. Då får vi nog gå upp och skotta bort snön. Burrrrr, jag fryser bara jag tänker på att gå ut.

28 januari 2010

22 januari 2010

Istappar

Nu har jag gardiner både inne och ute. Fotot är taget inifrån köket. Nej, det är inte farligt att gå där ute. Jag vet att alla fastighetsägare är skyldiga att varna för istappar om de inte lyckats få bort dom. När jag gick en promenad på stan (Linköping) häromdagen såg jag massor med is hängandes över taken. Och det var inte många som satt ut varningsskyltar. Fy !
Därute under istapparna här hemma sitter småfåglarna på rad och dricker vatten, därför har jag inte mage att ta bort dom.

20 januari 2010

Bara en bild

Så här ser sjön ut just nu. Nej, inte bara just nu. Det har varit dimma och mulet ganska många dagar nu. Jag vill så gärna se solen snart.
Om ni undrar varför det står en björk mitt i bild så beror det på att den stod där just då när jag tittade ut över sjön.

19 januari 2010

Två fåglar

Egentligen har jag inget att skriva om. Nu är jag tillbaka i vardagen och här händer det inte så mycket just nu. Vädret är väl det alla talar om hela tiden . Jag förstår att det kan bli lite väl tjatigt med vinterbilder. Men det var faktiskt väldigt länge sedan vi hade vinter när det ska vara vinter. Annelie och jag tog en sväng med bilen för att fota vinter och kanske ett och annat vilt. Men de här fåglarna var nog det enda vilda jag såg. Vinterbilderna får Annelie stå för. Det är hon som är fotografen i familjen. Fåglarna därimot ser ju för söta ut tycker jag.

17 januari 2010

Jag vann

I går tillbringade vi några timmar på sjön tillsammans med våra grannar. Vi var 10 personer som grillade korv, käkade äggmackor och drack choklad och glögg. Sen hade vi lite tävlingar. Sköt puckar på en plåtburk. Nej där gick det inget vidare. Luftgevärskyttet gick inte så bra som jag trodde. Jag fick bara en 9:a, he,he. Men se fisket det gick som på en dans. Jag lyckades på en liten stund dra upp ca 30 fiskar. De nappade hela tiden. Mina vänner kom bara hem med 3 -4 stycken. Gissa vem som var stolt , och ingen kunde förstå hur jag bar mig åt. Inte jag heller , men vann gjorde jag överlägset, he,he.

14 januari 2010

Bevingade ord

- Det är så vackert så en kan tjute - Så sade en kompis till mig varje gång vi tillbringade några vinterveckor i Alperna. De orden håller även här.
























































13 januari 2010

Tänker på Haiti

Vi vaknade idag med den hemska nyheten av den stora jordbävningen som inträffat på Haiti. Det är nog lite svårt för oss nordbor att egentligen förstå tragedin som nu har drabbat en massa människor. Vi är ju tack och lov förskonade för stora naturkatastrofer. Och det gör att vi kanske inte alltid är så tacksamma för att vi har det så bra.
Jag kom direkt att tänka på min mamma. Hon säger varje dag `Tänk vad bra jag har det`. Hon sitter i sin servicelägenhet med ständig värk i kroppen. Kan inte gå ut längre. Lever på den absolut lägsta pensionen. Har arbetat i hela sitt liv som bondmora. Uppfostrat fem barn. Blev som barn bortlämnad för att föräldrarna var fattiga. Hon har med andra ord varit med om en hel del som vi inte riktigt kan förstå. Hon säger att hon nu har allt man kan önska sig. Värme, varmt vatten i kranen, mat på bordet. Friska barn och barnbarn och barnbarnsbarn.
Våra tankar går nu till människorna på Haiti.
Snart skall jag gå till mamma och städa hennes lägenhet. Och då kommer hon återigen att säga - Tänk vad bra jag har det. Sånt värmer.

11 januari 2010

Mord på en femhundring

I dag har jag klippt sönder en femhundring. Så mycket kostade granen när vi köpte den för ett par veckor sedan. Men den var faktiskt fin. DÅ ! Nu är den på väg till risåtervinningen. Kanske vi kan få lite rabatt på nästa elräkning. En femhundring eller så ?

09 januari 2010

Rekord i kyla












De sista dagarnas stora samtalsämne är förståss vädret. Här hos oss visade termometern på minus 27 grader i morse. Så kallt har vi inte haft det sedan 1979 enligt radions väderleksrapport.


Men det är otroligt vackert att titta på innifrån stugvärmen. Dagens bilder är tagna från förstukvisten. Ingen vidare kvalite men det berodde på att jag frös om händerna efter bara några sekunder.





08 januari 2010

Fullt upp

För fyra dagar sedan tänkte jag lägga in en blogg om vilka fina gäster vi hade vid fågelbordet. Men jag hann bara inte för sonhustrun ringde och sade att ´nu kommer vi `. D.v.s hon kom hit med tjejerna som så gärna ville vara hos farmor och farfar ett par dagar. Tilde trotsade sin feber hon hade dagen innan. Och vill man så gärna något så blir man tydligen frisk. Så dagen efter var hon pigg som en lärka.
Alltså, de här små fåglarna tänkte jag visa för er. Här kommer dom. Domherren gillar jag, han lyser som ett stopptecken, visst är han grann.

Sedan har vi Stenknäcken, den är inte här så ofta, men när den kommer sitter den vid maten och bara äter och äter. Kul typ tycker jag.


Sedan var det då dags, våra barnbarn Tilde och Frida kom hit. Tilde hade haft feber dagen innan så vi höll oss inne. Termometern visade på minus 18 grader. Gissa om det blev en pysselstuga av huset. Fram med kritor, pennor och papper. Och en massa annat också. Bl.a.alla gosedjur. Och naturligtvis skulle de borsta tänderna precis som T och F MÅSTE göra sade jag. Så här såg det ut i tvättstället innan alla borstat tänderna.

De var ju så många så det tog lite tid innan alla fixat sig för natten. Så under tiden ägnade sig tjejerna åt att hoppa hage. Till saken hör att jag har en rutig matta i köket, och den är perfekt att leka hoppa hage i. De skuttade runt, farfar tog tid och de blev mer och mer uppspelta så då var det dags att ryta i. NU ÄR DET SÄNGDAGS. Både för barnen och farfar, he,he.

Nåväl, det är så himla kul att ha dom här. Men jösses vad längtade till att dammsuga och städa undan julen. Och det har jag gjort nu, i alla fall det mesta. För idag har jag skjussat min mamma till sjukhuset. Hon går på kontroll för sin mage två gånger per år. I dag var det ett litet äventyr att köra fem mil fram och tillbaka på glansis men det gick bra.

Jag hade tänkt visa en massa bilder på vår fina snö, men det är så jäkla kallt om fingrarna när man tar kort. Så det får bli en annan gång. Just nu har vi minus 20 grader och ca 30 cm snö. Mysigt va !


04 januari 2010

Snart vardag igen

Ja , då var julen och nyåret över för den här gången. Det har varit lugnt och skönt här på landet. Visserligen lite väl kallt för oss här i södra Sverige men med all snö vi fick lagom till jul är det så vackert ute i naturen. I dag är det bara fyra minusgrader, lite lagom tycker jag. Nu kliar det i fingrarna för jag vill gärna packa in alla dammiga tomtar och annat pynt som det var så kul att plocka fram för ett par veckor sedan. Men först ska vi fira trettondagjul. Och det ska vi göra med att ha besök av våra barnbarn Tilde och Frida. De kommer i morgon och ska stanna över natten. De ska få krascha pepparkakshuset, och i år tänker jag stoppa in lite godis i huset som de nog blir snopna över att hitta. Så i slutet av veckan kan jag äntligen få börja städa av inne i huset. Tänk att man längtar så efter att få städa. Ska nog försöka komma ihåg det varje gång jag tar fram sopkvasten i fortsättningen. Men idag ska jag ägna mig åt all stryktvätt som ligger på hög och väntar på strykjärnet. Så det är bara att sätta igång nu, inte sitta här vid datorn och leka.