26 februari 2011

Sportlov hos farmor

Så var det slut för den här gången. Jag har haft T och F här ett par dagar. Det blev ett riktigt vintrigt sportlov i år också. Här finns gott om snö och hela sjön är täckt med tjock is.




En grannfru som också är farmor hade sina barnbarn här samtidigt. Ungarna älskar att åka skridskor så vi träffades på sjön fullastade med varm choklad och mackor. Sjön är täckt med snö men vi har gott om snälla grannar så här kom lekpappan C med sin lilla traktor och plogade upp en stor bana. Höjdpunkten var när de fick tolka efter traktorn, det var riktigt riktigt kul.


Och naturligtvis måste man gå på upptäcksfärd. Långt ut på andra sidan viken finns ett berg som var nästan helt täckt med is. Att bryta loss några riktigt stora istappar var inte så svårt. Det svåra var att bära dom till oss och visa. Efter några timmar på sjön var det dags att värma sig lite inomhus innan nästa jippo.

Jag tände en eldkorg som höll oss varma och lite senare grillade vi korv på den. Under tiden lekte och busade tjejerna för fullt i snöhögarna. Att få med dom båda på kort och då helst med framsidan mot kameran var stört omöjligt. Det var helt enkelt för mycket spring i benen. Det hann bli riktigt mörkt innan vi packade ihop och gick in i stugvärmen. Behöver jag säga att det var absolut inga problem med att natta dom på kvällen. Nej, lilla F somnade mitt i godnattsagan och T slocknade innan jag hann säga natti,natti. Men morgonen efter var det full rulle igen. Vi tillbringade åter en dag på sjön. Den här gången tog vi med spritkök och kokte korven vilket var lika uppskattat. På kvällen kom mamma Lotta och hämtade dom och jag tror nog att de somnade lika lätt då. Jag gjorde det i alla fall.

21 februari 2011

Trekamp på is

Då var då årets trekamp på sjön avklarad. I lördagsmorse visade termometern på -18 gr. Hu, lite väl kallt tyckte vi. Men solen sken från en blå himmel och det gjorde susen. Så vid lunchtid träffades vi (10 grannar) på isen. Naturligtvis började vi med lunch som bestod av grillad korv, mackor, kaffe, varm choklad och så några andra varma drycker som jag inte nämner namnet på.
Så full av ny energi startade trekampen som bestod av luftgevärsskytte, kastspö (att komma närmast en boj med sänket) och så fiske. Skyttet gick så där, kastspö gick inte alls. Och fisket var det lite si o så med. Fisken ville inte nappa. Men med lite ansträngning fick jag upp 6 fiskar. Det fick en granne också, så det blev en delad förstaplats. Hade vi gått på vikt hade jag vunnit ganska klart. Jag fick nämligen en ganska så stor firre i sista hålet. Dagen avslutades med ärtsoppa och varm punch. Himlagott ! Tack snälla J och A som ordnat allt.

17 februari 2011

Manitobalimpor och äppelmuffins

Om man inte har nåt annat för sig så kan man ju alltid slänga ihop nåt gott. Och så här blev dagens resultat.

10 februari 2011

Det var då

I dag har det snöat igen. Vi blev lovade en till två dm men än så länge är det väl sisodär knappt 10 cm. Får se hur det ser ut i morr´n bitti. I väntan på att gubben min kommer hem från jobbet kollade jag in hur det såg ut förra vintern den här tiden.

Det var faktiskt värre då. Den här bilden är tagen 19 Febr 2010. Det var hur mycket snö som helst och kallt. Här försöker gubben min att hitta en liten gång ned till vedboden. För ved gick det åt. Hela hamstrandet av ved tog slut. Vi klarade oss precis för det fanns inte en torr vedpinne att köpa.

Sedan kom sportlovet och visst ska man idka vintersport då. Vi hade våra barnbarn här ett par dagar och pulkabackarna vär ganska nära. Det gick faktiskt att åka pulka nedför snöhögarna som plogtraktorn hade lagt upp precis utanför vår tomt. Det var lite svårt att ta sig upp på högen men vill man så kan man.

06 februari 2011

Vinterfiske

Det är söndag. Solen skiner efter en regnig Lördag. Det är ca 1gr kallt. Klockan är 11.oo. Vi packar ryggsäcken med mackor och kaffe och går ut på sjön. Men på sjön blåser det nästan alltid. Och det gör det idag också. Så det blir att sätta sig med ryggen mot blåsten och då kan vi inte njuta av solen som kommer in från sidan. Men man vänjer sig mot blåsten. Vi pratar med skridskoåkare som kommer förbi. Träffar en f.d. granne som kommer på skridskor och är nyfiken på hur det nu är här ute på udden. Nu har vi borrat en massa hål men firrarna är lite slöa så

vi tar en fikapaus. Vi tar oss upp på land och sätter oss på en brygga, i lä och med solen i fejset. Skönt!. Under tiden får pimpelspönen ligga kvar i vattnet. Vi har koll på om det nappar.

Efter lite fika kommer krafterna tillbaka. Vid nästa hål jag borrade hade jag nog kunnat sitta kvar än, det nappade hela tiden.


Men vinden och kylan gjorde att det nog var dags att gå hem. Min fångst stannade i dag på 110 aborrar (små men ändå aborrar). Det blev mitt nya rekord. Gubben min fick 35 st , även det rekord för honom. Så nu undrar jag vad priset för mesta fångsten är. Det ser jag fram mot. Just nu känner jag mig ganska ohotad, he,he.

03 februari 2011

I väntan på..

Våren. Det är vad jag väntar på. I väntan på den händer inget särskilt kul här just nu. I alla fall töar det ganska kraftigt vilket innebär att det är totalt livsfarligt att ge sig ut på en promenad. Här sover vi med broddarna på. Det borde min grannfru också gjort för hon ramlade igår och bröt foten. Stackaren.Nästa avbrott i vardagen är ju påsken men den är ju så himla sen i år. Så i väntan på den njuter jag av förra årets påsktårta. Den har Annelie min dotter gjort. Hon är en hejare på att baka tårtor, hm, får se om det blir nåt liknande i år.