27 januari 2013

Tillfälligt eld upphör


Nu kan våra småttingar andas ut för tillfället. För några dagar sedan letade dom förgäves efter det stora mathuset. Men det befinner sig på reparation just nu.


Så vi införskaffade ett nytt hus, pyttelitet men bättre nåt än inget tänkte vi. Det här lilla huset har åkt i backen en kväll när våra objudna gäster kom. Så nu går jag ut varje kväll när det har blivit mörkt och fåglarna lagt sig till ro och hämtar in huset över natten. På morgonen när jag hämtar tidningen börjar fåglarna vakna och då hänger jag ut det igen. Problemet är bara att det är så litet så jag får fylla på frön flera gånger varje dag. Och alla fåglar får inte plats på en gång så det kan bli lite kiv där vid matbordet. Men vad gör man inte för de allra minsta i naturen just nu.

24 januari 2013

Nu är det krig här på landet

Jaha, då har de varit framme igen. Våra små älsklingar - Hjortarna, Bläh !
I morse låg fågelbordet flera meter från sin tidigare plats. Taket var brutet och om vi hittar resten av gångjärnen kanske vi får ihop det igen.
Men vi ger inte upp kampen om att småfåglarna ska få ha sin mat ifred. Så, sagt och gjort åkte vi och köpte ett nytt fågelhus, pyttelitet mot det förra men bättre nåt än inget så länge.
Vi fick höra av en granne att vi absolut inte är ensamna om det här. Han har också fått köpa ett nytt hus till fåglarna. Nu jäklar tänkte han. Jag lägger inte i några frön till natten utan jag fyller huset i morgon bitti när fåglarna vaknat. Men vad händer då, jo mitt på eftermiddagen när det är ljust kommer dom. Och även det huset blir kvaddat.
En annan granne fick besök också på ljusa dan av terroristerna, han gick ut och skrek och tjoade för att skrämma bort dom. Men icke. De stod bara och glodde på honom. Han tog upp en snöboll och kastade mitt i nyllet på en av dom. Men det skulle han inte ha gjort. Hjorten gick till anfall och han fick ta till säkerhet in i huset.
Snälla, är det nån som kan tipsa oss om hur vi ska göra. Vi vill ju så gärna se våra små fåglar äta det de nu i kylan behöver för att överleva.

Forts följer......

23 januari 2013

Fortsättning vid fågelbordet

Fågelhuset är fortfarande inte lagat. Men vi satte ner det i en snöhög och som tur är har både småfåglar och vår lille ekorre hittat dit.
I går kväll höll vi utkik efter våra sabotörer. Men inget hände , förrän jag just hade satt på potatisen på spisen. Då kikade jag ut genom köksfönstret, och vad fick jag se då. Jo en väldans stor dovhjort. Alltså hans enorma skovelformade horn gick inte att ta miste på.
Där stod han lugnt och stilla och slickade i sig en massa solrosfrön som hamnat på snön. Men då helt plötsligt kommer det en liten harpalt skuttande upp på gången från sjön. Gissa om han blev både rädd och förvånad när han fick se hjorten. Han stampade med fötterna och sen bar det av genom snön bakom huset.
Och vipps kom han tillbaka från framsidan där han kunde se hjorten bättre. Han skuttade sakta fram mot maten och både han och hjorten verkade inte ha nåt agg mot varandra så de tuggade i sig vad dom hittade.
I kväll har det än så länge inte hänt nåt vid fågelbordet men vi får väl se framåt kvällen.
Idag gick jag som vanligt en sväng runt udden här. Jag tog med kameran för att jag kanske skulle få till det där fotot på kronhjortarna, men det enda jag såg var var det här rådjuret. De är så vanliga här nu så de tillhör nästan vardagen.
Hur gick det då med potatisen. Jo den blev väldigt, väldigt överkokt. Så det blev potatismos tillsammans med fisken i matlådan.

22 januari 2013

Nattligt besök


Vi har haft sabotörer här i natt. Jag blev mäkta förvånad när fågelhuset låg på marken med taket spräckt och  den kraftiga staken helt av. Även en fröautomat med jordnötter låg slängd i bitar i snön.
De stackars småfåglarna såg också väldigt förvånade ut när deras matställe var kraschat. Stackarna, nu får de sitta på marken och äta frukost till maken kommer hem och kan lappa ihop det hela.
Men jag vet nog vilka som varit framme. Dock inte de här på bilden. Utan kronhjortar. Vi har nämligen sett dom här ganska ofta senaste veckorna. I förrgår kom de till vårt fågelbord. De var sex stycken som krafsade  och försökte komma åt maten. Att jag stod bara tre meter från dom brydde de sig inte om det minsta. Tyvärr var det mörkt ute så nån bild fick jag inte till. I natt var de framme igen och vi är inte ensammna om dessa nattliga besök. Jag har hört att det inte finns ett helt fågelhus nånstans här i Bestorp.  Nu återstår det väl bara att försöka bepansra fågelhuset så det får vara kvar.

18 januari 2013

Fattigmanskost

I kväll blir det billig mat. Så här mellan före och efter jullönen gäller det att snåla lite, he,he.
Men passar man på att köpa köttfärs när det är extrapris kan det bli en kanonmiddag. På ett kilo färs för 49.90 har jag gjort lasagne på hälften .Det blev 6 matlådor varav vi äter varsin i kväll. Till den har jag gjort egen pizzasallad och tomater med kapris och olja med lite kryddor i.
Resten blir nog biffar eller köttbullar. Några matlådor till alltså. Kan man leva billigare än så.

12 januari 2013

I morgon är det Knut - Då ska julen ut

Nu blev jag så där nostalgisk igen som jag oftast blir runt juletid.
När jag tidigare idag var och hälsade på hos mamma, som jag alltid gör varje dag. Kom vi att prata om gamla tider. Det gillar hon. Men minnet sviker en hel del ibland så jag får påminna henne. Det här minnet från förr berättade jag för henne och hon log men jag vet inte om hon förstod. Men hon blev glad, och det är huvudsaken.

När det gäller att julen ska kastas ut har jag ett alldeles speciellt minne från det jag var 6 eller 7 år.

Min närmaste och bästa lekkamrat bodde på en gård nära oss. Hennes föräldrar var allt annat än rika. Men de bjöd in några av oss ungar som fanns i närheten. De hade en julgran inne i vardagsrummet. Den ställdes mitt i rummet så vi kunde dansa runt den. Och det gjorde vi. Det var Tomtenissar hit och Tomtenissar dit. Gud vad kul vi hade. Och till råga på allt fick vi en liten men välment godispåse efteråt.

Nej, nåt Mariannegodis fanns inte då.  Jag vill minnas att i påsen fanns endast det som inte kunde köpas. Det var hemmakokta kola, pepparkakor och kanske nåt juläpple från trädgården.

Det som påminner mig mest av tiden där är att en av mina bröder har haft tillfälle att köpa gården. Och där bor han nu  med fru och tre barn.
Tänk att få komma dit nu och kunna minnas hur kul vi hade det, min kompis och jag.
Vi hade en hel del hyss för oss, men det får jag berätta om en annan dag.

Trevlig Knut på Er Allihopa

03 januari 2013

Tillbaks i vardagen

Jaha, då var den här julen och nyåret överstökat. Skönt, faktiskt tycker jag. Nu är det bara trettonhelgen att se fram mot. Den blir för oss i år bara som en vanlig helg.
För en hel del år sedan när vi hade det här lilla huset som ett fritidshus så brukade vi oftast fira trettonhelgen här. Vi hade inget vatten inne, och endast utedass. Men en härlig öppen spis så värme fanns. Vad jag minns var det oftast kallt då. Så isen på sjön var säker. Vi skottade upp en liten skridskobana, borrade hål i isen och tog upp vatten och hällde upp över isen för att få den någorlunda jämn. När vi var klara var byxbenen helt stela och täckta med is. Men det var mäkta populärt dagen efter när barn och barnbarn kom och hälsade på, inte bara till oss utan även till våra grannar. Ett helt gäng som åkte skridskor och en del som försökte sig på pimpelfiske. Att det sen vankades korv vid en vedeldad sjögrill gjorde inte saken sämre.

Tihi, nu blev jag så där nostalgisk som jag kan bli i juletid.  Det finns faktiskt en hel del ganska enkla ting som man kan glädja sig åt utan att det kostar nåt, eller hur.

Men nu önskar jag att alla tomtar skall få lite frid och lugn och ro till nästa jul.  Och det önskar jag  er alla bloggare också.

Kram på er alla , okända och kända