28 juni 2008

Saltgurka

I dag har vi varit på marknad. Dagens marknad var bara några km från oss så det känns som ett måste att åka dit en gång om året. Det är ingen stor marknad, men den är gemytlig bara för att det är många knallar från bygden där. De säljer hantverk varvat med leksaker , smycken ( i år var det mycket pärlor och silvertrådar ) och så godis förståss. Och så en massa kokosbollar, tack o lov att man inte har begär efter dom.
Jag köpte en ny handväska, ett läderbälte, en tygkasse, den var hemsydd och perfekt att ha med matlådan till jobbet i. Maken köpte en klippare säger jag, men det heter nog sekatör. Fast det här var en sån som man kan klippa väldigt grova grenar med.
Och så naturligtvis köpte vi SALTGURKA. Hi,hi för er som undrar vad det är för märkvärdigt med gurkan kan jag tala om att just den här saltgurkan finns bara i Östergötland. Och jag tror inte att den finns i hela Östergötland utan bara här runt oss i mitten av länet.


Det är vanliga smågurkor som läggs in i saltvatten och dill. De är färskvara och håller sig inte så länge. Men det gör inget för vi äter upp dom ganska snabbt. Det är en typiskt sommargrönsak här . Man är mer sugen på nåt salt då. En fralla med leverpastej och saltgurka är nu i sommartider en delikatess. Men för all del, man kan äta gurkan som den är också.
Nu är det dags för mat här. Skall tända grillen och fixa till nåt enkelt där.
Ha de bra alla där ute var ni nu är.
/Marianne

26 juni 2008

Utmaning

Jag har fått en utmaning av SqZ http://mysmurklan.blogspot.com/
Vad skulle du vilja ge för order till omgivningen.
Du får välja 5 st.
Jag säger så här.
1. Skjut av en massa vildsvin, de är alldeles för många. De utgör en stor trafikfara bl.a..
2. Se till att alla kortläsare är likadana i alla affärer. Annars betalar jag med kontanter som de inte vill ha
3. Håller med SqZ. Visa mer hänsyn till varandra.
4. Till er pensionärer som ringer på dörren eller ringer i telefonen efter kl
21.00. Är det inte livsviktigt kan det vänta. Vi stiger upp kl. 05.15 varje dag och det vet ni .
5. VAR RÄDD OM NATUREN. VAR INTE SÅ EGOISTISKA.

Jag utmanar dessa : Marianne i Kairo http://nyaaventyr.blogspot.com/ och min dotter
Annelie http://veckansvarfor.blogspot.com/
Hej svejs /Marianne

21 juni 2008

Slut på midsommar

Jag trodde nog att jag skulle få till några bra kort på vår fina midsommarstång. Men icke , det regnade och blåste om vartannat så det var svårt att både hålla balansen med paraply mot vinden och fota samtidigt. Några dansade dock men många höll sig under paraplyerna. Det såg faktiskt lite komiskt ut.


Efter dansen gick vi hem och fikade med hemlagad jordgubbstårta som en av våra gäster alltid har med. Ha,ha , det gäller att hålla traditionerna vid liv. Jag är jätteglad att slippa fixa tårtan själv.

Nåväl, efter fikat så var det dags för en regnskur igen. Men sen kunde vi äntligen gå en runda i trädgården. Jag brukar varje år plåga mina gäster med en tipspromenad. Och vi passade på när solen tittade fram. Men sen började himlen bli riktigt svart
Med andra ord - midsommaren var sig lik. Vi åt sill, drack snaps, dansade, gick tipspromenad, delade ut priser, grillade. Hade nattgäster. Gick en promenad efter frukosten idag, med paraply naturligtvis. Och vädret var som det brukar. Väldigt omväxlande.
/Marianne




19 juni 2008

Midsommar

I morgon är det midsommarafton.Då hissar vi flaggan för den svenska sommaren. Hmm, det är nåt trolskt och en himla massa förväntningar över just midsommar. Precis som om det inte finns nån tid efter. Ja, jag är ju ingen expert på området. Kan bara blicka tillbaka på åren som gått. Vädret , ja vädret har ju en stor betydelse för hur midsommaren blir. Jag kan inte komma ihåg när vi hade ett sånt där fint väder som hela tiden finns i reklamen eller i gamla filmer. Möjligtvis kommer jag ihåg en görvarm helg i slutet av 60-talet. Ha,ha - varför jag kommer ihåg den tänker jag inte tala om.
Men i år har ju vädergudarna lovat uppehåll men med lite moln. Och det får man väl va evigt tacksam för. Jag har egentligen inte tid att sitta här och skriva, för i morgon vankas det sill, potatis, hemmagjord laxpate, chapinjonhattar (va e´de´) ha,ha. Och så bröd, ost och sallad. Och det ska vara klart kl 12.00 för sen ska vi dansa kring stången,
Vad som händer senare på kvällen ber jag att få återkomma till.
Hoppas ni alla får en glad midsommar.
(Annelie - krya på dig så vi kan träffas i helgen) Tänker på dig.

16 juni 2008

Mata skatorna






En skata gick hädan i påkhelgen. Vår dotterson sov i över i lillstugan som vi kallar gästhuset. Och han var jäkligt upprörd över att inte som han sa´fått en blund i ögonen´ och jag förstår honom. Den här lille pippin var nog ganska torr i vingarna. Så det lät helt för jäkligt när det blåste och vingarna snurrade hela tiden. Men morfar i huset tog en kvast och fullständigt sopade ner pippin i snön. Ha, ha, ja nu är det ju ingen snö kvar, men den fick ligga kvar ganska länge, för länge tycker jag.
Men nu sitter den där igen, på vårt uthus. Och viftar med vingarna, och det hörs ingenting efter lite olja i fjädrarna.

Nu undrar jag bara vad våra ´riktiga´ skator tror. De har vant sig vid fågeln som hela tiden viftar med vingarna men inte kommer nånstans. De är bara intresserade av mat. Kl 18.00 kommer de och tittar lite klurigt upp mot oss i huset om det inte finns mat i skålen. Och då smälter jag så klart. Just nu är det uppblötta flingor (frosties) som gäller. Till helgen får dom lite mer gott i form av korv,potatis och lite kött. Föräldrana har fullt upp med att mata ungarna som inte kan hitta mat själva, fast det borde de kunna, de är ju snart större än mamma o pappa.


De borde vara vana vid oss nu men lite skrajsna är dom när vi kommer för nära så då tar de till flykten.

Jag bara fullständigt älskar dess kloka fina fåglar. Är jag knäpp eller ?

15 juni 2008

Vad blir det för väder

I dag är det en massa ulliga moln på himlen. En del är kritvita som bomull, en del är riktigt svarta. Och så är himlen därimellan alldes knallblå. Undrar just vad det blir för väder idag.

Jag har varit urdålig på att göra några inlägg i bloggen, men det beror på brist på ork just nu. Det har varit en häktist vecka både på jobbet och här hemma. Ska försöka bättra mig. Vi har ju midsommar nästa helg och där behövs det en del förberedelser för ett lyckat kalas. Vi ska ha gäster här hemma som vi brukar. Vi firar en riktig traditionsenlig midsommar med dans kring midsommarstången. Hoppas jag kan återkomma med kort senare. Och så är det ju ett måste med sill, färskpotatis och snaps. Sen blir det tipspromenad, lite lekar. Och alla gäster får priser.
Som sagt, jag får återkomma med hur det blev efter helgen.
Vädret ja, ha,ha just nu skiner solen men det började precis regna också. Konstigt.
Ha de bra allihopa.
/Marianne

08 juni 2008

Trött, trött,trött

Hur kan man bli så trött av att inte göra nåt ?. I dag har vi verkligen inte gjort nånting. Det var riktigt varmt redan i morse. Och ännu varmare skulle det bli. Det var badet som gällde. Normalt går vi och tar oss ett dopp och sen tillbaka igen. Vi har ju bara två minuters gångväg till vårt bad. Men idag stannade vi kvar ett par timmar för där vid sjön var det lite svalare och så var det bara att hoppa i när det blev för varmt.
Några tempsiffror här just nu kl 21.30
Ute 22 gr
Inne 26 gr
I sjön 24 gr
Som mest ute på söderväggen. 50 gr men jag vet inte, termometern går bara till 50 gr.
Puhh, i natt blir det svårt att sova. Men vi klagar inte, det var inte länge sedan vi längtade efter sol och värme efter den långa blöta hösten och vintern. Så vi bara konstaterar att det är jäkligt VARMT.
Och så är det himla svårt att lägga sig, det är ju nu det är som svalast ute. Skulle vilja sitta ute en stund och bara njuta, men den jäkla klockan ringer 05.15 i morrn bitti så det är snart dags att koja.
Sov gott
/Marianne

06 juni 2008

Vad blev det av igår




Min lediga dag som lyxhustru blev som följer. Efter lite bloggande hittade jag en hög med diverse papper som tillhör min man som sitter med i styrelsen i vår stugförmedling. Varje gång nån frågar efter nåt eller så , kommer han till mig och frågar - Var är det pappret, har du sett det osv.



Så jag fick till allt, sorterade och gjorde en fin pärm där han om han nu förhoppningsvis fortfarande är läskunnig själv kan hitta vad han söker. Så då slipper jag det tjatet i fortsättningen.

Sen tvättade och diskade jag, dvs maskinerna gjorde ju jobbet, he,he. Åkte och storhandlade, det var tommt i varenda skåp hemma. Och förståss var jag tvungen att baka några muffinsar.


Så här blev ett par av dom.













Gräset, javisst gräset behövde klippas. Det växer som attan fast det är torrt ute. Kan kanske bero på att vi vattnar mycket nu när vi fått igång vår sjövattenpump. Och när jag var nästan klar kom ett par grannar på besök så det blev inte färdigklippt men det får vi göra idag.

Och badet som jag hela tiden skulle ta blev aldrig av. Men nåväl, sjön är kvar och varmt är det så det blir ett dopp idag istället. I det stora hela blev jag nöjd med min ´lediga´ dag. Jag kan bara inte sitta still och lata mig. Den var bara alldeles för kort. Men nu är det helg, Idag har vi hissat flaggan för Sverige. Och sen har vi en lö- sö innan vardagen börjar igen på måndag.

Passa på att njut - det ska jag göra.

/Marianne

05 juni 2008

Lyxhustru för en dag

I dag är en sån där dag som jag väldigt ofta önskar mig men inte riktigt får till. Jag har tagit ut en semesterdag, tjoho :o) Att få sova till man vaknar av sig själv, och inte av en jäkla väckarklocka som ringer alldeles för tidigt (05.15) är bara det en bra början på dagen. Så idag blev det en lååååång frukost ute på altanen. Att sen kunna läsa tidningen väldigt noga från början till slut är bara det en himla lyx tycker jag. Sen var det bara att tänka efter var man skulle börja, alltså jag menar med allt vad jag vill ha gjort idag. Men jag insåg ganska snart att det går bara inte att göra allt på en enda dag. Så nu ska jag ta ett djupt andetag och inte stressa upp mig. Jag har ju trots allt ledigt från det normala jobbet idag.
Solen skiner ju och det är varmt. Jag skiter i allt jag vill ha gjort och går och badar i stället tror jag.
Framåt kvällen kanske jag skriver lite om vad det egentligen blev av dagen, he,he. Jag själv har ingen bra planering just nu.
Hej solen - nu kommer jag :o))

01 juni 2008

Vilken underbar helg.

Tänk att det redan har blivit sommar. Det är ju helt underbart. Fast jag tycker nog att det blev lite väl mycket av värmen förståss. Men sen tänkte jag efter, det var inte så länge sen som vi hatade regnet, vi längtade efter våren osv. Och nu är sommaren här. Njut av den, vi vet inte hur länge den varar.
Vi har som vanligt en massa projekt på g i trädgården. Maken har grävt för att vår fontän ska bli som vi önskar. Och nu har vi nog änligen fått till det. Jag ska ta kort senare när den är helt klar. Jag har burit stenen som vattnet ska spruta över. Alltså, stenar i vatten är ju så fina. När de är torra är alla likadana , grå och trista. Men det hela slutade med ryggskott, eller vad man ska kalla det. Jag kan alltså inte böja på ryggen. Det är tvärstopp. Så just nu är det nog den enda gången jag tackar för att jag har ett stillasittande jobb framför mig i morgon.

Men mellan ryggontet har jag rensat lite här o där i trädgården. Här är min klematis som jag trodde skulle blomma ihjäl sig förra året, men den är på g i år också.


Blommorna är ju helt underbara.
Jag köpte också en massa lökar förra hösten, trodde nog jag visste vad jag satte i jorden. Men icke. Så det kan bli en överraskning när de börjar blomma. Här är en av dom



Och så har det ju varit badet som gäller så klart. Det har blivit en hel del dopp den här helgen. Bäst att passa på när det går. Vattnet visade omkr 19 - 20 gr så det var inga problem att hoppa i. Nu går vi en runda i trädgården och vattnar för det är snustorrt. Vi behöver verkligen en liten regnskur snart.

Nu är helgen slut så jag får väl önska er en trevlig nästa vecka i stället.

/Marianne