28 juni 2008

Saltgurka

I dag har vi varit på marknad. Dagens marknad var bara några km från oss så det känns som ett måste att åka dit en gång om året. Det är ingen stor marknad, men den är gemytlig bara för att det är många knallar från bygden där. De säljer hantverk varvat med leksaker , smycken ( i år var det mycket pärlor och silvertrådar ) och så godis förståss. Och så en massa kokosbollar, tack o lov att man inte har begär efter dom.
Jag köpte en ny handväska, ett läderbälte, en tygkasse, den var hemsydd och perfekt att ha med matlådan till jobbet i. Maken köpte en klippare säger jag, men det heter nog sekatör. Fast det här var en sån som man kan klippa väldigt grova grenar med.
Och så naturligtvis köpte vi SALTGURKA. Hi,hi för er som undrar vad det är för märkvärdigt med gurkan kan jag tala om att just den här saltgurkan finns bara i Östergötland. Och jag tror inte att den finns i hela Östergötland utan bara här runt oss i mitten av länet.


Det är vanliga smågurkor som läggs in i saltvatten och dill. De är färskvara och håller sig inte så länge. Men det gör inget för vi äter upp dom ganska snabbt. Det är en typiskt sommargrönsak här . Man är mer sugen på nåt salt då. En fralla med leverpastej och saltgurka är nu i sommartider en delikatess. Men för all del, man kan äta gurkan som den är också.
Nu är det dags för mat här. Skall tända grillen och fixa till nåt enkelt där.
Ha de bra alla där ute var ni nu är.
/Marianne

4 kommentarer:

Annelie sa...

Nämen DET visste inte jag..att den saltgurkan bara finns här?
Världens godaste saltgurka är det i allafall och jag har alltid det i kylen på sommaren. Jag är beroende! ;o)

Marianne sa...

Jo,du - när vi hade stugan i Småland i mitten av 70 -talet fick vi lära oss att det bara var vi här i mitten av Östergötland som hade just de här gurkorna. Och då fick vi hålla tillgodo med slanggurkor som var inlagda i salt och dill. Men det var ju inte det samma.
/Mamma

Marianne sa...

Mysigt att gå på marknad. De ser väldigt annorlunda ut de där gurkorna. Nyinlagda och inte så förfärligt mycket salt eftersom de inte håller så länge? Ser gott ut i alla fall.

Jag har inte gjort något åt utmaningen än, jag funderar fortfarande på två order : ) Det kommer!

Nu är det bara fyra arbetsdagar kvar! För dig alltså. Jag har rätt mycket kvar innan jag kan ta ledigt. Utom två veckor 19 juli till 2 aug förstås när sonen med familj kommer hit.

BiRDiE sa...

Det är mysigt med såna där "gamla hederliga" marknader. Och gurkorna ser underbara ut (sade hon som inte gillar inlagda ting) ;) Dock äter jag faktiskt sån där färsk, men inlagd (du hänger med, va) som du visar på bilden. Supergoooood!